Biden razjasnio da će svaki upad ruskih trupa u Ukrajinu biti smatran invazijom
(Izvor: EPA-EFE/Oliver Contreras)

Biden razjasnio da će svaki upad ruskih trupa u Ukrajinu biti smatran invazijom

Predsjednik SAD Joseph Biden dao je danas uvjeravanja će svaki ulazak ruskih trupa na ukrajinsku teritoriju biti smatran kao "invazija" poslije izazivanja ljutite reakcije Kijeva zato što je prethodnog dana govorio o "malom upadu" Rusije u Ukrajinu.

Biden je žestoko kritikovan zbog jučerašnje izjave da bi "mali upad" Rusije u Ukrajinu doveo do ne naročito snažnog odgovora.

Američki predsjednik je rekao da je bio "apsolutno jasan" u razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom "ako grupa ruskih jedinica kakve god one bile pređe ukrajinsku teritoriju, to je invazija".

"To bi povuklo oštar i koordinisan ekonomski odgovor o kojim sam razgovarao sa našim saveznicima", dodao je Biden u obraćanju novinarima prije sastanka vezanog za njegove infrastrukturne projekte.

"Ne treba da bude nikakve sumnje, ako Putin napravi taj izbor Rusija će to vrlo skupo platiti", dodao je Biden.

On je dodao da to nije jedini scenario za koji se treba pripremati.

"Rusija ima dugog iskustva u mjerama agresije koje ne sadrže otvorenu vojnu akciju", dodao je Biden ukazujući na akcije koje bi mogli da sprovode ruski vojnici koji nisu u ruskoj uniformi ili na cyber napade.

"Treba da budemo spremni da odgovorimo jednako na to na jedinstven i odlučan način", rekao je Biden.

Biden je juče izazvao velike kritike kada je pomenuo mogućnost "manjeg" upada Rusije u Ukrajinu.

"Hoćemo da podsjetimo velike sile da nema manjih upada i malih nacija", danas je oštro odgovorio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski preko Twittera.

Američki državni sekretar Anthony Blinken u nastojanju da razjasni američki stav upozorio je danas u Berlinu da će SAD i njihovi saveznici brzo i oštro odgovoriti ako Rusija pošalje vojne snage u Ukrajinu.

federalna.ba/Beta

SAD Rusija Ukrajina invazija