Biden razgovarao s Netanjahuom dok se ofanziva na Rafu približava
(Izvor: EPA-EFE/MIRIAM ALSTER / POOL)

Biden razgovarao s Netanjahuom dok se ofanziva na Rafu približava

Predsjednik SAD-a Joe Biden i premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovarali su danas, rekao je zvaničnik Bijele kuće i dodao da je Biden ponovio zabrinutost svoje zemlje zbog planova jevrejske države da napadne grad Rafa na jugu Pojasa Gaze u kojem se nalazi 1,2 miliona palestinskih civila, izbjeglih od rata Izraela i Hamasa.

Čini se da je Izrael sve bliži pokretanju ofanzive na Rafu, što je potez kojem se SAD odlučno protive iz humanitarnih razloga.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD je rekao da je Biden ponovio zabrinutost SAD zbog planirane ofanzive na Rafu i izrazio uvjerenje da je prekid vatre sa Hamasom najbolji način da se zaštite životi izraelskih talaca u Gazi.

Do poziva je došlo nekoliko sati prije zakazanog privatnog ručka u Bijeloj kući tokom kojeg će Biden ugostiti jordanskog kralja Abdulaha Drugog.

Netanjahu je juče odbacio međunarodni pritisak da se zaustavi rat u Gazi tokom vatrenog govora povodom godišnjice sjećanja na Holokaust u zemlji.

"Ako Izrael bude primoran da ostane sam, Izrael će ostati sam. I kažem svjetskim liderima: nikakav pritisak, nikakva odluka bilo kog međunarodnog foruma neće spriječiti Izrael da se brani", rekao je on na engleskom i dodao: "Nikad više je upravo - sada."

federalna.ba/Beta-AP

Joe Biden