Biden proglasio stanje katastrofe u Texasu
(Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Biden proglasio stanje katastrofe u Texasu

Predsjednik SAD-a Joseph Biden proglasio je stanje katastrofe u Texasu, zbog hladnog talasa usljed kojeg je došlo do ometanja snabdijevanjem električnom energijom i vodom.

On je proglašavanjem stanja katastrofe otvorio put za dodatna novčana sredstva koja će se iskoristiti na pomoć za privremeni smještaj i popravku kuća.

Snabdijevanje električnom energijom uspostavlja se u Texasu i temperatura je počela da raste, ali 13 miliona ljudi i dalje ima otežan pristup čistoj vodi, piše BBC.

Biden je najavio da će posjetiti Texas, ali samo ako se njegovom posjetom ne ometaju napori za uspostavljanje normalnog stanja u toj američkoj državi.

Skoro 60 smrtnih slučajeva pripisuje se hladnom talasu u SAD-u.

Biden je u saopštenju koje je objavila Bijela kuća naveo da je naredio pomoć države radi dodatnih državnih i lokalnih napora za oporavak u područjuma pogođenih snažnim zimskim olujama.

"Pomoć može uključivati i zajmove za privremeni smještaj i popravke kuća, kao i povoljne pozajmice radi pokrivanja gubitaka na neosiguranom vlasništvu i druge programe za pomoć pojedincima i vlasnicima firmi", ističe se u saopštenju.

federalna.ba/Srna

SAD Texas nevrijeme Joe Biden Joseph Biden
Johnson & Johnson vakcine vakcina vakcinisanje vakcinacija SAD
0 28.02.2021 09:24
SAD Saudijska Arabija Jamal Khashoggi
0 26.02.2021 21:47
SAD Irak militanti Joe Biden Joseph Biden
0 26.02.2021 15:22