Biden potpisao Zakon o budžetu koji ne uključuje novu pomoć Ukrajini

Biden potpisao Zakon o budžetu koji ne uključuje novu pomoć Ukrajini

Američka vlada izbjegla je federalno gašenje nakon što su se i Predstavnički dom i Senat dogovorili o kratkoročnom sporazumu o finansiranju.

Prijedlog zakona kojim se vlada finansira do 17. novembra, i ne uključuje novu pomoć Ukrajini, usvojen je u Senatu sa 88 glasova za i devet protiv. Prijedlog je iznio predsjednik Predstavničkog doma republikanac Kevin McCarthy.

Predsjednik Joseph Biden potpisao ga je nekoliko minuta prije roka u ponoć.

U saopćenju objavljenom ubrzo nakon glasanja u Senatu, Biden je rekao da su "ekstremni republikanci u Predstavničkom domu" nastojali da stvore "vještačku krizu" i pozvao McCarthja da dozvoli da naredni sporazum o finansiranju Ukrajine prođe bez odlaganja.

Ovim je otklonjena blokada institucija, koja bi desetine hiljada federalnih službenika ostavila bez plate, a različite vladine službe bile bi suspendovane.

Govoreći nakon što je dogovor usvojen, lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da "Amerikanci mogu da odahnu" i da su izbjegnuta "ekstremna i štetna" smanjenja budžeta za koja su se zalagali neki republikanci.

Ali on je naglasio da sporazum nije "konačna destinacija", uvjeravajući Kijev da nije odustao od daljnjeg paketa finansiranja Ukrajine.

"Nećemo prestati da se borimo za veću podršku Ukrajini", rekao je on.

U neobičnom potezu, visoki lideri Senata iz obje stranke, uključujući lidera manjine Mitcha McConnella, objavili su zajedničku izjavu u kojoj nagovještavaju svoju namjeru da "osiguraju da američka vlada nastavi da pruža" podršku Ukrajini u narednim nedjeljama.

federalna.ba/Srna-Reuters

SAD budžet