Biden posjetio Uvalde i porodice 19 školaraca i dvoje učitelja
(Izvor: EPA/TANNEN MAURY)

Biden posjetio Uvalde i porodice 19 školaraca i dvoje učitelja

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden posjetio je razorenu zajednicu Uvalde i porodice 19 školaraca i dvoje učitelja koje je ubio naoružani napadač. Suočen s povicima da učini nešto dok je odlazio s crkvene službe, Biden je obećao da hoće, piše AP.

U Osnovnoj školi Robb, Biden je posjetio spomen obilježje napravljeno od 21 bijelog križa - po jedan za svakog od ubijenih - a prva dama Jill Biden položila je cvijeće.

Par je zatim pogledao pojedinačne oltare podignute u spomen na svakog učenika, pri čemu je prva dama dodirivala fotografije djece dok su se kretali duž reda.

Nakon posjete spomen obilježju, Biden je prisustvovao misi u katoličkoj crkvi Sacred Heart, u kojoj su bili članovi nekoliko porodica žrtava.

Obraćajući se direktno djeci nadbiskup Gustavo Garcia-Siller pokušao je ublažiti strahove mladih, od kojih su neki izgledali otprilike iste dobi kao i žrtve.

- Vidjeli ste vijesti, svjedočili ste suzama svojih roditelja, prijatelja - rekao je, ohrabrujući ih da se ne boje života i dodajući da su oni najbolji podsjetnici da su životi mališana važni.

Dok je Biden odlazio iz crkve kako bi se privatno sastao s članovima porodica, gomila od oko 100 ljudi počela je skandirati "učini nešto". Biden je odgovorio: "Hoćemo", dok je ulazio u svoj automobil. Bio je to njegov jedini javni komentar tokom otprilike sedam sati provedenih u Uvaldeu.

Biden je kasnije tweetao da tuguje, moli i stoji uz narod Uvaldea. "I mi smo predani pretvaranju ove boli u reakciju", rekao je.

Pucnjava je otvorila nova pitanja o tome jesu li životi izgubljeni jer policajci nisu djelovali brže kako bi zaustavili napadača, kojeg su na kraju ubili taktički službenici.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je u nedjelju da će preispitati odgovor organa za provođenje zakona i objaviti svoje nalaze.

federalna.ba/Fena

Joe Biden Uvalde posjet