Biden poručio Ghaniju da će i dalje imati američku podršku nakon povlačenja

Biden poručio Ghaniju da će i dalje imati američku podršku nakon povlačenja

Sa zadnjim povlačenjem američkih snaga iz Afganistana, američki predsjednik Joe Biden poručio je predsjedniku Ashrafu Ghaniju da će i dalje imati američku diplomatsku i humanitarnu podršku dok talibani vrše pritisak na vladu u Kabulu koju podržavaju SAD.

U telefonskom pozivu, Biden i Ghani su se "složili da je trenutna ofanziva talibana u direktnoj suprotnosti s tvrdnjom pokreta da podržava pregovaračko rješenje sukoba", navodi se u izjavi Bijele kuće, javlja Reuters.

Biden službeno okončava američku vojnu misiju u Afganistanu 31. augusta, kako bi se odvojila od sukoba koji je započeo nakon što je Al Qaeda napala Sjedinjene Države 11. septembra 2001.

Nasilje je naglo poraslo otkako je plan za povlačenje najavljen u aprilu, a talibani su pokrenuli ofanzive, zauzeli distrikte i važne granične prelaze i zatvorili nekoliko glavnih gradova provincije.

Talibani kontrolišu oko pola afganistanskih okružnih centara, rekao je ove sedmice visoki američki general, ukazujući na brzo pogoršanje sigurnosne situacije.

federalna.ba/Fena

Afganistan Joe Biden Ashraf Ghani
Afganistan selo talibani
0 27.09.2021 14:26
brijačnice Afganistan talibani Zabrana
0 27.09.2021 08:03
talibani Afganistan smrtna kazna otmica otmičari
0 25.09.2021 17:47