Biden: Niko više ne može poricati utjecaj klimatske krize
(Izvor: EPA-EFE/Samuel Corum)

Biden: Niko više ne može poricati utjecaj klimatske krize

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da se klimatska kriza ne može više poricati dok se zemlje širom svijeta bore s posljedicama sve težih katastrofa.

"Mislim da više niko ne može poricati utjecaj klimatske krize. Samo pogledajte okolo. Istorijske poplave, intenzivnije suše, ekstremne vrućine, značajni šumski požari izazvali su značajnu štetu kakvu nikada ranije nismo vidjeli, ne samo na Havajskim otocima u Sjedinjenim Državama, već u Kanadi i drugim dijelovima svijeta. Nikada nismo vidjeli ovoliko vatre", rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.

Američki predsjednik je to izjavio u vrijeme dok se zapadna obala savezne države Florida bori s neviđenim olujnim udarom koji je u regiju Big Bend donio Uragan Idalija.

Biden je zatražio Federalnoj agenciji za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) da rasporedi 1.500 pripadnika hitne pomoći i 900 pripadnika obalske straže širom jugoistoka dok se Idalija približava kopnu SAD-a.

Uragan Idalia stigao je u srijedu do zapadne obale Floride kao oluja kategorije tri, donoseći "katastrofalni olujni udar" i snažne vjetrove.

Vjetrovi su se kretali brzinom od 177 kilometara na sat.

U toku su akcije potrage i spašavanja na područjima kroz koja je oluja prošla u srijedu. Vlasti su potvrdile najmanje jedan smrtni slučaj.

Oluja je u jednom trenutku ostavila bez struje čak pola miliona korisnika na Floridi i drugim državama, jer je pokidala električne stubove i vodove.

Više od 4.400 ljudi sklonilo se u skloništa američkog Crvenog krsta.

federalna.ba/AA

Joe Biden klimatske promjene
Dubai fond klimatske promjene
0 01.12.2023 11:37
klimatske promjene gubitak ekonomija
0 28.11.2023 08:35
papa Franjo klimatske promjene
0 27.11.2023 21:45
Ujedinjeni Arapski Emirati klimatske promjene
0 27.11.2023 15:14