Biden: Ne želimo konflikt s Rusijom
(Izvor: EPA/NEIL HALL/POOL)

Biden: Ne želimo konflikt s Rusijom

Predsjednik SAD Joseph Biden izrazio je bezrezervnu podršku Amerike NATO savezu na početku svog prvog putovanja u inostranstvo i upozorio Rusiju da će se suočiti sa "čvrstim i suštinskim" posljedicama ako preduzme štetne aktivnosti.

Biden je u govoru pred oko 1.000 vojnika i članova njihovih porodica u britanskoj vojnoj bazi Mildenhall rekao da će prenijeti jasnu poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kada se budu sastali sljedeće sedmice.

"Ne želimo konflikt sa Rusijom. Želimo stabilne i predvidljive odnose, ali bio sam jasan. SAD će odgovoriti na čvrst i suštinski način ukoliko ruske vlasti preduzmu štetne aktivnosti", rekao je američki predsjednik.

On je dodao da je odlučan da obnovi transatlantske veze i preoblikuje odnose sa Rusijom poslije četiri burne godine mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je uvođenjem carina i povlačenjem iz sporazuma narušio odnose sa važnim saveznicima.

"Ovo je moje prvo putovanje u inostranstvo na položaju predsjednika SAD. Idem na sastanak G7, potom na ministarski sastanak NATO-a, onda na sastanak sa Putinom da mu kažem ono žto želim da zna", rekao je Biden.

On je dodao da će na svakoj od tih tačaka putovanja jasno stavljati do znanja da SAD podržavaju demokratiju u svijetu i da su zajedno sa ostalima kada je riječ o najvećim izazovima i pitanjima koja su najvažija za budućnost.

Očekuje se da će Biden tokom dana objaviti da će SAD kupiti i donirati 500 miliona doza "Pfizerove" vakcine protiv Covida 19 za oko 100 zemalja u naredne dvije godine, rekla su tri izvora Reutersu.

Tokom boravka u Britaniji, američki predsjednik sastaće se i sa premijerom Borisom Johnsonom radi usaglašavanja nove "Atlantske povelje".

To će biti nova verzija sporazuma Winstona Churchilla i Frenklina Roosevelta iz 1941. godine, sa fokusom na izazovima među kojima su klimatske promjene i bezbjednost.

federalna.ba/Srna

Joe Biden SAD Rusija