Biden nakon pucnjave: Izgubiti dijete je kao da vam neko otkine komad duše
(Izvor: EPA/JIM LO SCALZO / POOL)

Biden nakon pucnjave: Izgubiti dijete je kao da vam neko otkine komad duše

“Nadao sam se da kad sam postao predsjednik, ovo više neću morati raditi. Još jedan masakr”, započeo je u emotivnom govoru.

Biden se oslanjao na vlastito iskustvo s tugom, jer je izgubio prvu ženu i malu kćer u prometnoj nesreći 1972., a odraslog sina od raka 2015. godine.

"Izgubiti dijete je kao da vam je otkinut komad duše", rekao je. "Postoji šupljina u vašim prsima, osjećate se kao da ste uvučeni u to... nikad više nećete biti isti".

Predsjednik je bio oštriji kada je govorio o potrebi za "zdravorazumskim" zakonodavstvom o oružju. Govorio je o pucnjavi u Buffalu prije deset dana i požalio se da je u oba incidenta 18-godišnjak mogao kupiti oružje i počiniti tako gnusne zločine.

"Kada ćemo se, za ime Boga, suprotstaviti predvorju oružja?" rekao je i dodao. “Zašto smo voljni živjeti s ovim pokoljem? Zašto to stalno dopuštamo?”

“Vrijeme je da ovu bol pretvorimo u akciju”, rekao je. “Za svakog roditelja, svakog građanina ove zemlje. Moramo jasno staviti do znanja svakom izabranom dužnosniku u ovoj zemlji: vrijeme je za djelovanje. Vrijeme je za one koji opstruiraju ili odgađaju ili blokiraju zdravorazumske zakone o oružju – moramo vas obavijestiti da nećemo zaboraviti.”

Bidenov govor uslijedio je nedugo nakon što se vratio u Bijelu kuću s višednevnog putovanja po Aziji.

federalna.ba/The Guardian

Joe Biden masovna pucnjava škola
NATO Recep Tayyip Erdoğan Joe Biden
0 29.06.2022 20:27
Joe Biden SAD Evropa
0 29.06.2022 11:39
SAD Joe Biden kontrola oružja
0 25.06.2022 16:24