Biden i Ursula von der Leyen razgovarali uoči samita EU-Zapadni Balkan

Biden i Ursula von der Leyen razgovarali uoči samita EU-Zapadni Balkan

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u ponedjeljak s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen uoči samita čelnika Evropske unije (EU) i lidera zemalja Zapadnog Balkana koji će se 5. i 6. oktobra održati na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Kako je saopšteno iz Bijele kuće, američki predsjednik je potvrdio podršku Uniji, kao ključnom partneru Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kao i politiku proširenja.

"Lideri su razgovarali o Zapadnom Balkanu i predsjednik Biden je izrazio snažnu podršku nastavku procesa pristupanja sa zemljama u ovom regionu", navodi se, između ostalog, u saopštenju Bijele kuće.

Čelnici Evropske unije (EU) i šest zemalja Zapadnog Balkana sastaće se danas i sutra na Brdu kod Kranja u Sloveniji, gdje će razgovarati o evropskoj perspektivi regiona, međusobnoj saradnji te ekonomskom oporavku u kontekstu aktuelne pandemije koronavirusa.

Sastanak na vrhu EU-a i Zapadnog Balkana održaće se u organizaciji slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a, a na njemu će se okupiti čelnici država članica EU-a i lideri Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

Sastankom na vrhu će predsjedavati predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji će zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von de Leyen zastupati EU.

federalna.ba/AA

Ursula von der Leyen Joe Biden