Biden danas u posjeti Evropi, prvoj u svojstvu predsjednika
(Izvor: EPA/Chris Kleponis / POOL)

Biden danas u posjeti Evropi, prvoj u svojstvu predsjednika

U svom prvom putovanju u inostranstvo u svojstvu američkog predsjednika, Joe Biden će doputovati u Evropu u srijedu.

Predsjednik i prva dama Jill Biden sastat će se s američkim vojnicima u engleskoj oblasti Suffolk, u prvoj posjeti stranoj zemlji otkako je preuzeo predsjedničku dužnost u januaru.

Biden bi se u četvrtak trebao sastati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom u blizini Cornwalla, gdje se samit G7 odžava od petka do nedjelje, na čijim marginama bi se Biden trebao sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, između ostalih čelnika G7.

Na kraju posjete Britaniji, američkog predsjednika i prvu damu primit će kraljica Elizabeth II u dvorcu Windsor u blizini Londona u nedjelju.

Biden u ponedjeljak planira da prisustvuje samitu NATO-a u Bruxellesu, gdje je sastanak s predstavnicima EU na najvišem nivou planiran za naredni dan.

Očekuje se da u narednu srijedu Biden održi dugo iščekivani samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Ženevi prije nego što se američki predsjednik vrati u Washington.

- Ovo putovanje naglasit će američku predanost da okupi svjetske demokratije kako bi zajednički oblikovale pravila puta za 21. stoljeće, branile naše vrijednosti i bavile se najvećim svjetskim izazovima - saopćila je Bijela kuća, prenosi dpa.

federalna.ba/Fena

Joe Biden Evropa
Joe Biden Vladimir Putin
0 16.06.2021 16:50
Joe Biden Vladimir Putin
0 16.06.2021 14:15
Joe Biden
0 15.06.2021 18:15