Biden: Čista energija je pitanje nacionalne sigurnosti

Biden: Čista energija je pitanje nacionalne sigurnosti

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak na Forumu energije i klime da ruski rat u Ukrajini pokazuje da je prelazak na obnovljivu energiju pitanje nacionalne sigurnosti, ali i ključ za sprečavanje globalnog zatopljenja.

- Brutalan i ničim izazvan napad Rusije na susjednu Ukrajinu potaknuo je globalnu energetsku krizu i naglasio potrebu za postizanjem dugoročne pouzdane energetske sigurnosti - rekao je Biden na virtualnom samitu u Bijeloj kući.

- Dobra vijest je da klimatska sigurnost i energetska sigurnost idu ruku pod ruku – rekao je Biden.

Ovo je bilo treće Bidenovo sazivanje Foruma velikih ekonomija o energiji i klimi otkako je preuzeo dužnost 2021. godine uz obećanje da će Sjedinjene Države učiniti vodećim u svjetskim pokušajima da se zaustavi katastrofalno globalno zatopljenje.

Ovo dolazi upravo u trenutku kada se Biden suočava sa nezadovoljstvom javnosti zbog naglog porasta cijena goriva koje su posljedica ruske invazije na Ukrajinu, piše AFP.

U isto vrijeme, evropske zemlje se bore pronaći načine kako izbjeći ovisnost o ruskom uvozu nafte i plina.

Na forumu se također obratio i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres koji je oštro kritikovao naftnu i plinsku industriju, optuživši je da se koriste istom taktikom kao i duhanske kompanije plasirajući "lažni narativ kako bi njihova odgovornost za klimatske promjene bila umanjena".

- Ništa ne može biti jasnije ili prisutnije od opasnosti ekspanzije fosilnih goriva. Čak i kratkoročno, fosilna goriva nemaju političkog ili ekonomskog smisla. Ipak, čini se da smo zarobljeni u svijetu u kojem proizvođači i finansijeri fosilnih goriva imaju potpunu kontrolu nad čovječanstvom", rekao je.

Međutim, poruka šefa UN-a bila je u suprotnosti s političkom stvarnošću s kojom se Biden suočava dok pokušava uvjeriti domaću naftnu industriju da pojača proizvodnju.

Amerikanci trenutno plaćaju u prosjeku 5 dolara po galonu, u odnosu na 3 dolara prije godinu dana, a povećanje cijene goriva ima za posljedicu opće povećanje cijena dobara i usluga.

federalna.ba/Fena

Joe Biden
Ayman al Zawahiri Al Qaida Joe Biden
0 02.08.2022 08:37
Joe Biden SAD koronavirus
0 01.08.2022 17:50
Xi Jinping Joe Biden Tajvan
0 29.07.2022 09:28
SAD Kina Joe Biden Xi Jinping
0 28.07.2022 17:14
Joe Biden koronavirus
0 27.07.2022 17:13