BHRT ponovo odbio potpisati ugovor o naplati RTV takse na dosadašnji način

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović ponovo je odbio potpisati Aneks ugovora s Elektroprivredom BiH o naplati RTV takse. Potpis bi osigurao plate uposlenicima. Podsjećamo da je generalni direktor RTV Federacije Džemal Šabić taj aneks potpisao, još prije dva mjeseca. Tako je unatoč naporima lidera stranaka Trojke, sastanak završen bez konkretnog rješenja. Na stolu su ostali različiti prijedlozi učesnika sastanka, od kojih su neki i protivzakoniti.

Sastanak u zgradi Vlade Federacije BiH nije riješio problem naplate RTV takse. Menadžment BHRT-a, umjesto da potpiše Aneks ugovora s Elektroprivredom BiH i na taj način prevaziđe krizu u poslovanju i isplati plate svojim uposlenicima, na koje ga upozorava i njegov Sindikat, očekuje da problem riješi vladajuća Trojka. Iako predlažu nezakonito rješenje gdje je sva krivična odgovornost na Federalnoj televiziji, koja bi u tom slučaju i potpuno poslovno propala i bila u kolapsu u kakvom je trenutno BHRT.

“Danas smo razgovarali o onoj suštinskoj, krucijalnoj stvari, da bi trebalo novim ugovorom precizirati malo drugačiju raspodjelu onog dijela takse koji se ubire, zapravo onog dijela koji ne plaća RTRS i da bi dio tih sredstava više nego do sada trebao ići na račun BHRT-a. Ponudili smo FTV-u, ovo je jako važno, da paralelno s tim kroz institucije i kroz vlasti, kroz naše telekom operatere i druga javna preduzeća namirimo tu razliku kako ne bismo poljuljali poslovanje FTV-a”, rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH (NiP).

Ukoliko je to spasonosno rješenje, zašto se tako promptno ne ponudi i BHRT-u kako bi se spasio ovaj emiter, a izbjegla nezakonitost. Stvar je vrlo jednostavna - zakon se mora poštivati.

“Poštujemo u Javnim servisima - makar mi u Federalnoj radio-televiziji - namjeru aktuelnog saziva u Federaciji na državnom nivou da pokuša da riješi probleme javnih servisa sa sjedištem u Sarajevu. Dugo smo razgovarali, dobro je da se razgovara. Ukoliko Belmin Karamehmedović i BHRT potpišu aktuelni ugovor s Elektroprivredom, koji je već bio na snazi šest i po godina, ili potpišu aneks na taj ugovor, makar na tri mjeseca, kako neko ne bi radnike držao kao taoce, FTV je tu da napravi naredni korak nakon potpisanog ugovora s Elektroprivredom do čega je na strani BHRT-a”, poručio je Džemal Šabić, generalni direktor RTVFBiH.

Menadžment BHRT-a insistira da 75 posto prihoda od RTV takse prikupljenih preko EPBiH liježe direktno na njihov račun, pri tome ne spominjući dug od 80 miliiona RTRS-a niti daljnju naplatu RTV takse u RS-u i Distriktu Brčko.

“Neizvjesno je kada mogu učekivati svoju, prije svega, pošteno zarađenu platu za decembar jer, kao što znamo, u januaru je RTV taksa izostavljena sa računa za struju koje štampa EPBiH. Činimo sve što je moguće da probamo za početak obezbijediti tu platu, a odmah u narednom koraku i globalno rješavati ovaj problem”, izjavio je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

“BHRT-u niti jednu marku nismo dužni. S ovim što radi menadžement BHRT-a, koji razvlači potpisivanje ugovora s Elektroprivredom koji je na stolu sve ovo vrijeme, radnike na neki način koriste kao taoce. Meni je žao zbog toga jer sam odrastao u toj kući zajedno i s radnicima BHRT-a i s radnicima FTV. Na ovaj način se kockamo s time da izgubimo oba javna servisa sa sjedištem u Sarajevu. Zašto to neko radi - zaista ne znam”, istakao je Šabić.

Očito je da će se razgovori biti nastavljeni. A ako Belmin Karamehmedović ne potiše Aneks Ugovora, njegovi radnici će i dalje biti bez plate i taoci čuvanja njegove pozicije, ali i članova njegovog Upravnog odbora. Ne treba zaboraviti da njegovo nepotpisanvanje Aneksa ugovora sa EPBiH o naplati RTV takse direktno ugrožava poslovanje oba javna servisa u Sarajevu.

federalna.ba

BHRT FTV RTV taksa Belmin Karamehmedović Džemal Šabić Trojka