BHRT-ovim prijedlogom ugovora o naplati RTV takse se eksplicitno predlaže kršenje zakona

Poslovodstvo BHRT-a danas je na adrese ministra komunikacije i prometa BiH Edina Forte, Elektroprivrede i Radiotelevizije Federacije BiH uputilo svoj prijedlog novog ugovora o naplati RTV takse kojim se eksplicitno predlaže kršenje zakona.

U članu 7 stav 1 prijedloga BHRT-a stoji da se JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo obavezuje da će ukupno prikupljena RTV taksa, pod uslovima iz ovog Ugovora i po svim načinima naplate u obračunskom periodu, biti raspoređena trajnim nalogom u skladu sa omjerima na sljedeći način: 67,5% u korist BHRT-a i 32,5% u korist RTVFBiH.

Član 23 Zakona o javnom RTV sistemu BiH kaže da se RTV taksa raspoređuje u omjeru 50 posto za BHRT, 25 posto za RTV Federacije BiH i 25 posto za RTRS.

Ovdje je kršenje Zakona i više nego evidentno, gdje se ugovorom dva pravna subjekta predlaže derogiranje državnih zakona.

U istom članu prijedloga BHRT-a, u stavu 2 se predlaže da Elektroprivreda direktno uplaćuje prikupljena sredstva od RTV takse i na račun RTV Federacije i na račun BHRT-a. Ovim prijedlogom krši se Zakon o RTV Federacije BiH u članu 57 koji u stavu 4 kaže: „RTVFBiH vrši naplatu RTV takse na području Federacije. Naplaćena RTV taksa raspoređuje se u skladu sa članom 23 Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine“.

Stav 2 člana 7 prijedloga BHRT-a krši i Zakon o javnom RTV sistemu BiH. Član 18 Zakona o javnom RTV sistemu definira: „BHRT vrši naplatu RTV takse na teritoriji Brčko distrikta BiH, RTVFBiH na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine i RTRS na teritoriji Republike Srpske. Naplaćena RTV taksa raspoređuje se u skladu sa članom 23 ovog zakona”.

Potpisivanjem ovakvog prijedloga evidentno bi se ušlo u kršenje zakona zloupotrebom položaja svih potpisnika. Kako iznos koji bi bio obuhvaćen eventualnom zloupotrebom položaja prelazi 50.000 konvertibilnih maraka, minimalna zaprijećana kazna za ovo djelo bila bi tri godine zatvora.

Analizirajući prijedlog BHRT-a, Poslovodni odbor RTV Federacije BiH zaključuje da je on protivan članovima 18. i 23. Zakona o javnom sistemu te članu 57. Zakona o RTV Federacije BiH. Svakom pravnom laiku je jasno da se bilo kakvim ugovorima o poslovnoj saradnji ne mogu mijenjati zakoni i da bi potpisivanje predloženog BHRT-ovog ugovora značilo kaznene prijave i kazneno procesuiranje za sve njegove potpisnike. Plašimo se da već u predlaganju ovog rješenja ima elemenata poticanja na nelegalane radnje. RTV Federacije BiH neće prekršiti zakon i ostat će privržena dosljednoj primjeni zakona ove zemlje. Uvažavajući tešku situaciju na BHRT-u, mi iz FTV smo poduzeli sve aktivnosti kako bismo mogli predložiti Sporazum koji je utemljen na zakonu, a koji bi BHRT-u omogućio rast prihoda za čak 2,5 miliona maraka godišnje. Spomenuti Sporazum je još protekle sedmice dostavljen i BHRT-u i ministru prometa i komunikacija BiH Edinu Forti. Ne shvaćamo zašto Uprava BHRT uporno gura i Elektroprivredu BiH i FTV u kršenje zakona s izvjesnim procesnim posljedicama, a istovremeno se može potpisati predloženi Sporazum u skladu sa zakonom koji će polučiti iste efekte kada je u pitanju povećanje prihoda za BHRT.

federalna.ba

RTV taksa BHRT
FTV BHRT Džemal Šabić Belmin Karamehmedović RTV taksa RTVFBIH
0 28.02.2024 15:41
Komisija za saobraćaj i komunikacije Povjerenstvo za promet i komunikacije RTV taksa
0 27.02.2024 20:01
Prijedlog RTV taksa poslovodni odbor RTVFBiH
0 27.02.2024 16:31
Edin Forto Belmin Karamehmedović RTV taksa
0 26.02.2024 17:09
poslovodni odbor RTVFBiH RTVFBIH BHRT JP Elektroprivreda BiH
0 23.02.2024 19:25