Koalicija za Mostar: Potpisan politički sporazum za lokalne izbore
(Izvor: Fena)

Koalicija za Mostar: Potpisan politički sporazum za lokalne izbore

Predstavnici gradskih organizacija SDA, BPS-Sefer Halilović i stranke BH Zeleni u srijedu su u mostarskom Centru za kulturu potpisali koalicijski politički sporazum za zajedničko djelovanje na lokalnim izborima u Mostaru.

Predsjednik Gradskog odbora (GO) SDA Mostar Alis Čolaković kazao je kako su potpisnici prepoznali važnost političkog trenutka u Mostaru i Hercegovini.

- Danas smo potpisali ovaj sporazum, odnosno platformu zajedničkog djelovanja u Mostaru, kao i principe njenog provođenja. To ćemo na ovim izborima provesti pod starim imenom Koalicije za Mostar. Uvažavajući važan trenutak za Mostar i BiH, sebe smo obvezali s 12 ključnih točaka i pet ključnih principa djelovanja. Polazna pretpostavka je međusobno uvažavanje i povjerenje svih političkih stranaka koje Mostar vide kao grad ravnomjernog razvoja i ravnopravnih građana u svim njegovim dijelovima bez dominacije bilo koga - istaknuo je Čolaković.

Kazao je da su svjesni neophodnosti adekvatne reforme lokalne uprave.

- Mostar mora biti siguran i stabilan grad, prepoznatljiv po međusobnom uvažavanju svih građana i pripadnika različitih etničkih, vjerskih i drugih grupa. Preduvjet razvoja Mostara i zaštite individualnih i kolektivnih prava je usvajanje Statuta Grada Mostara kao osnovnog pravnog akta za funkcioniranje jedinice lokalne samouprave - kazao je Čolaković.

Poseban fokus Koalicije, kako kaže, bit će ustrajanje na legitimnim zahtjevima vjerskih zajednica uvažavajući multietnički karakter Mostara i potrebe građana različitih pripadnosti, posebno u kontekstu uređenja centralne zone Mostara koja mora biti mjesto spajanja, a ne razdvajanja.

- Ekonomski i gospodarski razvoj grada, poboljšanje položaja mladih ljudi za nas je multiprioritet. Spremni smo razgovarati sa svim dobronamjernim ljudima koji Mostar vide kao ravnomjerno razvijen grad svih njegovih građana, te smo otvoreni za razgovore s drugim političkim strankama, organizacijama civilnog društva, udruženjima i grupama građana s ciljem pronalaženja najboljih rješenja i izbora najkvalitetnijih kadrova za bolji naš Mostar - kazao je Čolaković.

Naglasio je kako svim političkim strankama i organizacijama koje sebe deklariraju kao probosanskohercegovačke, a koje ne prihvaćaju ovu platformu, konkretno nude i pozivaju ih da podrže kandidata za gradonačelnika iz redova one probosanskohercegovačke koalicije ili stranke koja osvoji najveći broj mandata u Gradskom vijeću Mostara.

- Mislim da je ova ponuda krajnje korektna. Izbor gradonačelnika Mostara, koji će biti kompetentna ličnost s iskustvom upravljanja, novom energijom i jasnom vizijom treba biti prioritet svih deklariranih probosanskohercegovačkih stranaka. Trenutni gradonačelnik je na neki način gradonačelnik samo jednog naroda na nekim nacionalnim temama i to je za nas neprihvatljivo. U tom smislu ponovno pozivam i ostale da se stvori ambijent da Mostar konačno ima gradonačelnika koji razmišlja drugačije i jednako tretira zahtjev svih vjerskih zajednica - istaknuo je Čolaković.

Predsjednik stranke BH Zeleni Sevlid Hurtić kazao je da mu je drago što je jedan od tri u koaliciji za ljepši, bolji i kvalitetniji Mostar.

- Kada govorimo o ovoj koaliciji, mislim da u BiH probosanske stranke imaju sedam-osam strateški važnih gradova među kojima su Srebrenica, Brčko, Novi Travnik, Mostar, Stolac i mislim da svi trebamo biti ujedinjeni i biti zajedno da bismo mogli imati što više vijećnika, odbornika i naravno gradonačelnika i načelnika. Naša vjetrenjača neka bude smjernica da imamo onoliko vijećnika u Gradskom vijeću koliko Mostar od Elektroprivrede ima vjetrenjača i mi smo s time zadovoljni - kazao je Hurtić.

Naglasio je kako se "ne smije dozvoliti da se dogodi kao prije četiri godine kada neki iz probosanskih stranaka nisu htjeli biti u koalicijskom sporazumu i da imamo gradonačelnika iz probosanskih stranaka".

- Svaka osoba koja bude na listi i koja prođe mora biti odgovorna prema državi Bosni i Hercegovini - kazao je Hurtić.

Predsjednik Kantonalnog odbora BSP-Sefer Halilović Mesud Hero istaknuo je kako je ovo nastavak plodne suradnje i vjerodostojne koalicije koja je prije četiri godine stupila na snagu u ovom gradu.

- Mi iz BPS-a spremni smo pogaziti sve svoje „hatere“ kako bi ojačali državu Bosnu i Hercegovinu na svim njenim dijelovima. Što se tiče Mostara, mi ne mislimo da je on deset puta značajniji od nekih drugih gradova i općina, ali mislimo da ima posebno mjesto i zaslužuje posebnu brigu svih probosanskih snaga koje djeluju na ovom prostoru. Posebnu pažnju posvetit ćemo provođenju prostorno-planskih dokumenata. Što se tiče drugih političkih problema koje imamo, vjerujem da smo konačno zaslužili imati gradonačelnika iz probosanske opcije. Imali smo u isto vrijeme gradonačelnika i Sarajeva i Mostara Hrvata, a onda se govori da su Hrvati obespravljeni. Pošteno je da konačno dobijemo gradonačelnika koji će malo više cijeniti državu BiH i provoditi njezine zakone - naglasio je Hero.

federalna.ba/Fena

Mostar SDA BH Zeleni