videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

Tone u hladnjačama, voćari zbog rata u Ukrajini traže alternativna tržišta

Posljedice rusko-ukrajinske krize već se osjete u privrednom sektoru naše zemlje. Samo u prošloj godini iz Rusije u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je robe u vrijednosti 277,46 miliona maraka, a u ovu zemlju izvezli smo robu vrijednu 107,8 miliona. Od toga, više od 30 miliona maraka vrijednosti je voća i povrća.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, robu za Rusiju izvozi 38 kompanija, a za Ukrajinu 28. Međunarodne sankcije uvedene Rusiji znače probleme za bh. izvoznike, posebno voćare koji u panici traže alternativna tržišta.

Samo u prvih šest mjeseci prošle godine iz Bosne i Hercegovine je izvezeno jabuka u Rusiju ukupne vrijednosti više od četiri miliona maraka. Ugovorene količine na čekanju u hladnjačama. A proizvođači u problemima. Jedni ne mogu da naplate potraživanja, drugi panično traže alternativna tržišta.

"Oko 6.000 tona jabuke je u hladnjačama, ostalo i čeka kupca, čeka isporuku. Prevoznici ne mogu da voze, pojedine firme iz Srbije rade transport preko Turske koji je mnogo dalji, ali moraju praviti neku 'gimnastiku' ako hoće da plasiraju robu. I proizvođači iz Bosne i Hercegovine će morati tražiti način da preko slobodnih tranzitnih ruta to pošalju za Rusku Federaciju, ali u nekom narednom periodu tržište Rusije će za bh. jabuku biti zatvoreno“, ističe Darko Milošević, predsjednik UO Udruženja voćara RS-a.

Kolike će posljedice to imati po bh. privredu trenutno je nemoguće prognozirati. U kakvoj situaciji su proizvođači na početku nove proizvodne godine, s obzirom na problem naplate sredstava koja iznose više od milion maraka?

„Vrlo lošoj. Izgubili su sjeme od para, a ako nisu posijali vrlo će teško sad doći do toga. Sve poskupljuje, samo voće od seljaka stoji“, odgovara proizvođač Rade Njegić.

„Svi su u teškom problemu, voćari, stočari, ratari, povrtlari. Sve će stati, jer u Rusiju se ne može izvoziti avionom, mora ići preko zemalja u tranzitu, a to se neće moći ispoštovati“, dodaje Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

A neće se moći ispoštovati jer alternativne rute znatno poskupljuju cijenu transporta.

„Treba ukalkulisati cijenu transporta s cijenom proizvoda, to je jako dalek put. Nisam sabirao koliko ima kilometara, ali 20.000 kg jabuke stane u jedan kamion, nije prevelika količina koja se može transportovati i u nekom prethodnom periodu taj prevoz preko Mađarske i Ukrajine je bio 3-4 hiljade eura, sada će biti 6-7.000“, objašnjava Milošević.

Prema svemu sudeći, domaće proizvođače i ove godine očekuju gubici zbog problema plasmana i tržišnih viškova. Plasman ne bi bio problem, kažu, kada ne bi bilo nekontrolisanog uvoza.

„Samo da nam je 'zavrnuti šaraf' na Pavlovića mostu. Tamo svaki dan pređe deset vagona robe na crno. Zato imamo problem, jer kad 100 tona svaki dan prođe - to je veliko. Mi bismo ovdje dobro prolazili, samo da nije tog crnog tržišta. Dajem 17% PDV-a, a oni sve uzimaju sebi“, ne krije ogorčenje Njegić.

„Tolike godine ukazujemo: zaštitite domaću proizvodnju, dajte nam podršku da proizvedemo više hrane, da imamo svoje. Šta imamo mi u ovoj državi - nemamo ništa“, poručuje Bakajlić.

Veliki broj proizvođača majevičke regije koji su bili strogo orijentisani na rusko tržište ovih dana uništavaju zasade voća. Pomoć nadležnih u iznalaženju novih tržišta i plasmana domaće robe, kažu, odavno više ne očekuju te se ulaganje u proizvodnju više ne isplati.

federalna.ba

Rusija Ukrajina poljoprivrednici poljoprivrednik voćari voćarstvo izvoz
Rusija Evropa sankcije
0 01.07.2022 21:59
Boršč supa Ukrajina UNESCO popis ugrožene baštine
0 01.07.2022 19:27
Vlada KS poduzetnici preduzetnici poljoprivrednici
0 01.07.2022 17:29
Ukrajina EU Ursula von der Leyen
0 01.07.2022 13:15
Odesa Ukrajina napad
0 01.07.2022 08:11
Volodymyr Zelensky Ukrajina izvoz struje
0 01.07.2022 07:38