videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Bh. sportsko čudo Lana Pudar u rodnom Mostaru nema gdje trenirati

Pitanje izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru ponovo je aktuelna tema sve zahvaljujući uspjesima fenomenalne plivače Lane Pudar. Lana je još jednom postidjela bosanskohercegovačke političare svojim rezultatom, a sve zbog uslova u kojima radi.

Prema najnovijim informacijama, krajem ove godine bi se trebalo krenuti u priču potražnje izvođača radova za izgradnju bazena.

Bosanskohercegovačko sportsko čudo Lana Pudar ne prestaje nizati zapažane rezultate na svjetskim prvenstvima. Pa je zbog toga čudno što i dalje u rodnom Mostaru, čini se, za to ne mare. Ni nakon svih medalja koje nam je donijela, grad iz kojeg najbolja bh. plivačica dolazi nema olimpijski bazen.

„Novac je odavno spreman. Vršimo pritisak da bi oni radili brže. Vjerujemo da rade šta mogu. Nije samo osam miliona za bazen već ima i sportski centar, te bazen“, kaže premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Novac koji je obezbijedila Federalna vlada spreman je, ali premijer bez odgovora mostarske gradske vlasti. Bez odgovora i mi. Iako smo upite slali na više adresa. Za razliku od njih, koji su se oglušili, iz Sportskog saveza Grada Mostara imaju šta reći. Realizicija izgradnje bazena, žale nam se, ide sporo, ali se nadaju da će se, ako ništa, barem zbog osiguranih sredstava krenuti s radom ove godine. Bar tako obećavaju njima.

„Idejni projekt je, prakitčno, završen. Očekujemo najkasnije, odgovorno tvrdim, do početka jedanaestog ili krajem desetog mjeseca izbor izvođača radova“, poručuje Senad Kevelj, direktor Sportskog saveza Grada Mostara.

Ni taj rok nije za utjehu, ali bi bilo lijepo da se ispoštuje. Zbog Lane, ali i ostale djece kojoj je upravo Lana postala inspiracija da se krenu baviti plivačkim sportom. Priča nam to njena dugogodišnja terenerica Anela Ćemalović:

„Definitivno se to odrazilo na zainteresovanost roditelja i djece za bavljenje plivanjem i to mi je posebno drago, jer je plivanje jedan bazični sport koji može mnogo toga pružiti ne samo djeci već i njihovim roditeljima.“

No, osim što Lana u rodnom gradu nema gdje trenirati, nema ni s kim. Naime, u plivačkom individualnom sportu važno je imati sparing partnera. To je i razlog više za igradnju olimpijskog bazena kako bi stasale nove generacije, a neko od njih se možda iznjedrio i u Laninog partnera.

„U drugim zemljama, plivačkim nacijama to je potpuno drugačija priča. Oni imaju između 5 i 15 plivača i plivačica koji se spremaju za iste stvari kao i Lana i onda je to drugačije. Međutim, mi ne želimo još uvijek da Lana bude evropska priča već baš jedna bosanskohercegovačka priča“, zaključuje Ćemalović.

A bosanskohercegovačka priča stara je više od 10 godina. Prema regulacionom planu, koji je još tada napravljen, izgradnja bazena predviđena je u južnom dijelu Mostara. Proporcijama 50 metara dužine i 25 širine, uključujući propratne sadržaje. Do tada, Lana trenira u Sarajevu. Iako joj je želja da osvoji zlatnu medalju, ona veća je da ima bazen u svom gradu.

federalna.ba

Lana Pudar Mostar bazen
Koledž ujedinjenog svijeta Mostar Federalni radio
0 13.08.2022 16:35
Federalni radio Mostar
0 13.08.2022 16:32
Dan mladih Mostar
0 12.08.2022 20:18
Lana Pudar kvalifikacije plivanje
0 12.08.2022 09:46