Bh. sportisti su najbolji ambasadori države

Bh. sportisti su najbolji ambasadori države

Zasigurno jedni od najboljih ambasadora BiH bili i ostali su naši sportisti koji su na dostojanstven način predstavljali svoju domovinu svih godina iza nas.

Nekada za vrijeme bivše države, gdje su bili značajna karika u uspjesima tadašnjeg sporta, kako na reprezentativnom i klupskom nivou, tako i pojedinačno. Sjetimo se samo rukometaša banjalučkog Borca, košarkaša Bosne i košarkašica Jedinstva koji su se svojevremeno popeli na evropski tron, zatim osvajača olimpijskih odličja, zlatnog Ante Josipovića...

Od sticanja nezavisnosti, samo četiri mjeseca kasnije, svi se rado sjećamo Ljetnih olimpijskih igara 1992. u Barseloni na kojem je premijerno nastupila Bosna i Hercegovina i na svečanoj ceremoniji otvaranja zavijorila se naša zastava.

Naredne godine, 1993. na Mediteranskim igrama u Montpellieru, Bosna i Hercegovina će se prvi put popeti i na pobjedničko postolje, osvojiti najsjajnija odličja.  Zlatnu medalju su osvojile bh. košarkašice i bokser Almedin Fetahović. 

Bh. sportisti, što na reprezentativnim, što na klupskom, svih ovih godina kontinuirano su promovisali BiH širom svijeta, posebno sjedeća odbojka, reprezentacija koja je, kao nekada najbolji bh. sportista 20 vijeka, legendarni košarkaš Mirza Delibašić, osvojila sve što se moglo osvojiti, evropski i svjetski prvaci i olimpijski pobjednici.

Osim sjedeće odbojke, borilački sportovi, prije svega džudo i karate, kao i atletika postigli su sjajne rezultate, prije svega džudistkinja Larisa Cerić i atletičar Amel Tuka, a sjajnu karijeru je najavila i petnaestogodišnja plivačica Lana Pudar, koja je već učestvovala na olimpijskim igrama.

A kada je riječ o najboljem bh. olimpijskom rezultatu od sticanja nezavisnosti, to je peto mjesto bh. taekwondo reprezentativca Nedžada Husića ove 2021. godine u Tokiju. Nadamo  se da ćemo u Parizu 2024. osvojiti i prvu olimpijsku medalju.
U tekućoj godini , muška i ženska košarkaška reprezentacija opet su ostvarili plasman na evropsko prvenstvo, a košarkašice su na već odigranom osvojile odlično peto mjesto. A i danas se sa ponosom sjećamo mladih košarkaša koji su se svojevremeno uspjeli popeti  i na tron Starog kontinenta. Fudbalska je ostala na samo jednom nastupu na svjetskom prvenstvu, kao i rukometna, s tim da su rukometaši ponovo ostvarili plasman na evropsko prvenstvo naredne godine.

Kad je riječ o klupskom sportu na ino sceni, nemamo zapaženih rezultata, osim nastupa u borilačkim sportovima u mlađim uzrastima, prvenstveno u taekwondou, karateu...

S druge strane, bh. sportisti u klupskim dresovima širom svijeta godinama su postigli sjajne rezultate. Nekada Hasan Salihamidžić, koji je i danas u Bayernu (direktori i član uprave), a danas Edin Džeko, koji je u Ligi petica, u Njemačkoj, Engleskoj i Italiji osvajao trofeje i bio najbolji strijelac prvenstava, a u 2018. godini i naj golgeter Lige prvaka. Edin Džeko je zasigurno jedan od najpopularnijih bh. fudbalera i sportista svih vremena, o kome se priča širom svijeta, na svim kontinentima se nose njegovi dresovi, klupski i reprezentativni. Tu je naravno i NBA košarkaš Jusuf Nurkić, zaista istinski bh. sportski ambasador.

Na kraju ćemo citirati izjavu nekadašnjeg košarkaškog reprezentativca, NBA igrača, danas potpredsjednika KS BiH:

„Sportisti su najbolji ambasadori svoje zemlje, cijeli svijet priča kada neka reprezentacija ide na Svjetsko prvenstvo. Tako se pravi lijepa reklama za BiH“, rekao je Mirza Teletović, navodeći primjer da su ga ljudi prilikom jednog gostovanja u Kini prvo pitali za Edina Džeku.

federalna.ba/Muhamed Bikić

Dan državnosti BiH
Dan državnosti BiH
0 04.12.2021 11:10
Dan državnosti BiH Australija
0 28.11.2021 10:39
Dan državnosti BiH Banja Luka BiH izložba Stara Bosna
0 27.11.2021 21:16
Mrkonjić Grad Dan državnosti BiH
0 25.11.2021 20:29
Banja Luka Dan državnosti BiH
0 25.11.2021 19:28