videoprilog Adise Šehić i Dejane Šešlija (Dnevnik 1)

Bh. predstavnici s Borrellom o istim ciljevima i različitim putevima

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u posjeti je našoj zemlji. Od ranog jutra sastanci s predstavnicima domaće vlasti.

Šta smo učinili za 25 godina nakon Daytona, čemu se nadamo i u kojem smjeru idemo, sve smo to čuli danas od naših predstavnika. Ciljevi bar deklarativno isti, put ipak drugačiji. Kako god bilo, Borrell je obećao podršku.

Prva posjeta kolektivnom šefu države. Nastavak je to nedavnih razgovora u Briselu. Fokus razgovora opet isti...

- Rekli smo Vam da želimo da nastavimo i zamolili da učinite sve da Bosna i Hercegovina u idućoj godini dobije status kandidata. To bi bila jedna nova dinamika koja bi pružila mogućnost za gradnju svih onih stvari kojima ste nas podučili ovdje i rekli da i kako to treba da radimo - kazao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH (SNSD).

- Nastavili smo i neke razgovore koje smo ranije imali s gospodinom Borrellom tokom naših posjeta u Briselu ono što je po meni bitno istaći jeste, i ova posjeta to potvrđuje, da Evropska komisija i Evropska unija kao zajednica i cjelina stoji iza napretka Bosne i Hercegovine - istakao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH (DF).

- Nadam se da ćemo nakon današnje posjete gospodina Borrella i mi u BiH prevazići jednu lošu političku atmosferu i klimu i da ćemo izaći iz klišea stalnih svađa i neproduktivnih rasprava i da ćemo se okrenuti produktivnom radu i preporukama svih 14 preporuka Evropske komisije - izjavio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH (SDA).

Bezrezervnoj podršci Predsjedništvo BiH se, kako vidimo, i u budućnosti nada, pa su još jednom Borela podsjetili na gorući problem - pada ekonomije uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

- Evropska unija je već sada vodeći ekonomski partner i svaki drugi partner za ovu zemlju. U skorije vrijeme je to kroz podršku koju osiguravamo zbog pandemije, i nama je zadovoljstvo da pružimo ruku i pomognemo. Sada je sve na domaćim vlastima. Vlasti su te koje će napraviti promjene i reforme koje će ovu zemlju i njene građane bliže dovesti Evropskoj uniji - poručio je Borrell.

A domaće vlasti, kao i obično, podijeljenog mišljenja o nastavku reformi. Mogli smo se u to uvjeriti i nakon Borrellovog sastanka u Vijeću ministara, te rukovodstvom oba doma kolegija državnog parlamenta.

- U polublokadi je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, u blokadi je formiranje federalnog nivoa vlasti već dvije godine. Treba prestati s negiranjem prošlosti, s negiranjem sudova koje su formirale Ujedinjene nacije, negiranjem onoga što se desilo: genocida. Treba prestati udar na međunarodnu zajednicu, na OHR, na sudije Ustavnnog suda, na Ustavni sud Federacije - naglasio je Bakir Izetbegović , dopredsjedavajući Doma naroda BiH (SDA).

- Misllim da je 25 godina iza nas urađeno dosta dobrog posla. Moglo je i više. Bilo je nepotrebnih zastoja. Neće biti lako ni u vremenu ispred nas provoditi reforme, razgovarati o složenim problemima, ali ukoliko se poštuje Dayton i Ustav, mislim da je moguće napraviti iskorak - ocijenio je Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda BiH (SNSD).

Inače, ovom sastanku su se trebali pridružiti i šefovi klubova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali za to, poznato je, nije bilo koncenzusa. Borell je posjetio Muzej ratnog djetinjstva i rekao da je protekli rat u BiH jedna od najsramotnijih epizoda evropske moderne historije.

federalna.ba

BiH Josep Borrell EU Dejtonski sporazum
0 21.11.2020 18:39
Josep Borrell
0 21.11.2020 16:04
Bakir Izetbegović Nikola Špirić Josep Borrell Denis Zvizdić
0 21.11.2020 13:31
Josep Borrell Vjekoslav Bevanda Bisera Turković
0 21.11.2020 13:23