videoprilog Branke Dakić (Federacija danas)

"Bez tačnog datuma za početak pregovora sa EU sve je igra Evrope sa BiH"

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da Bosna i Hercegovina treba da dobije tačan datum za otvaranje pregovora za članstvo u EU, ocijenivši da otvaranje pregovora bez definisanog datuma predstavljati igru Evrope sa BiH.

"Ukoliko ne bude određen datum za pregovore BiH sa EU, biće to još jedna igra Evrope za njihove potrebe da bi se nekako 'ispeglala' iznenađujuća odluka za otvaranje pregovora za Ukrajinu", rekao je Dodik novinarima poslije sjednice Predsjedništva SNSD-a.

On je ocijenio da se američka administracija ne treba baviti evropskim putem BiH ni visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, koga je ponovo nazvao "lažnim".

"Stari manir Amerikanaca. Murphey je ambasador samo u Federaciji BiH i ima uticaj samo na Trojku. On remeti dogovor iz Laktaša, kao i dogovor iz Sarajeva. Mi smo imali dogovor o zakonu o sudovima dok se on nije upetljao da govori", rekao je Dodik.

Dalje je kazao da je Zakon o sprečavanju novca i finansiranju terorizma danas usvojen u Domu naroda, jer se radi o zakonu koji je tehničke prirode, dodavši da radne grupe vladajuće koalicije na državnom nivou (SNSD-HDZ BiH-Trojka) nisu dogovorile ništa u vezi sa zakonom o sukobu interesa i zakona o sudovima.

Prema njegovim riječima, "razvaljeno" je ono što je dogovoreno. Usvajanje zakona o sprečavanju pranja novca, sukobu interesa i o sudovima, uslovi su koji su evropski zvaničnici postavili BiH da bi Vijeće EU u martu donio pozitivnu odluku o otvaranju pregovora o članstvu BiH.

Dodik je još kazao da bi "svako diranje u imovinu RS, automatski značilo njenu nezavisnost".

Na pitanje da li če njegov sin Igor biti organizacioni sekretar SNSD-a, Dodik je rekao da će o tome glasati članovi Predsjedništva stranke.

federalna.ba/Beta

Milorad Dodik EU BiH