"Bez slobode medija nećemo imati nikakvu slobodu"
(Izvor: Ilustracija/aawsat)

"Bez slobode medija nećemo imati nikakvu slobodu"

Na Dan slobode medija upozorava se na sve veći politički utjecaj i napade na medije, te ističe da je situacija posebno kritična za novinare u Gazi.

Naime, novo rangiranje slobode medija Reportera bez granica (RSF) otkriva da vlade i političari sve više zanemaruju svoje obveze zaštite medija, što je posebno zabrinjavajuće s brojnim nadolazećim izborima diljem svijeta.

"Bez činjenica se ne možemo boriti protiv laži i lažnih informacija. Bez odgovornosti nećemo imati jake politike. Bez slobode medija nećemo imati nikakvu slobodu. Slobodni mediji nisu izbor, već nužnost", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) u poruci na Svjetski dan slobode medija Antonio Guterres.

Posebno je istaknuo pitanje okoliša te napisao kako se "svijet suočava s nezapamćenom ekološkom krizom, a novinari i medijski djelatnici imaju ključnu ulogu u informiranju i osvješćivanju ljudi o tome".

Naglasio je i druge izazove poput sukoba i ratova diljem svijeta te izrazio užasnutost velikim brojem ubijenih novinara u izraelskim vojnim operacijama u Gazi.

"Neovisno novinarstvo utemeljeno na činjenicama pomaže u zaštiti naših demokratija razotkrivanjem nepravdi, pozivajući vođe na odgovornost i omogućavajući građanima da donose informirane odluke", rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell u ime EU na Dan slobode medija.

Kao i Guterres, i on je u saopštenju upozorio na sve učestalije napade na novinare te poručio da "novinari i medijski djelatnici koji izvještavaju iz oružanih sukoba moraju biti zaštićeni u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom".

“U 2024. godini, kada će se održati izbori u više od 60 zemalja svijeta, rad novinara je važniji nego ikad”, naveo je Borell.

Više od polovine svjetskog stanovništva ove će godine izaći na izbore, pokazuje danas objavljeni izvještaj međunarodne organizacije RSF.

Politički indikator je jedan od pet indikatora na ljestvici slobode medija koje RSF uzima u obzir prilikom rangiranja zemalja po slobodi medija.

Slomiti moć medija pred neprimjerenim ponašanjem političara ponekad ide ruku pod ruku s neprijateljskim mjerama koje potkopavaju ulogu novinara ili se mediji čak koriste kao sredstvo za uznemiravanje i dezinformiranje javnosti, navela je direktorica uredništva RSF-a Anna Bocande kada je izvještaj objavljen.

Autori redovnog godišnjeg izvještaja poseban su naglasak stavili na sudbinu palestinskih novinara koji su često mete napada tijekom izraelske ofanzive u Gazi koja je u toku.

Prema RSF-u, izraelske snage tamo su ubile više od stotinu novinara, uključujući najmanje 22 tokom svog rada.

Uz druge zemlje u kojima se vode oružani sukobi, poput DR Konga ili Sirije, sigurnosna situacija za novinare posebno je pogoršana u Nigeriji, a u izvještaju se ističe i razvoj događaja u regiji Sahel, gdje su vojne hunte Nigera, Burkina Faso i Malija pojačale kontrolu nad medijima.

Umjetna inteligencija prijeti i novinarima i demokraciji općenito, a RSF podsjeća na predizbornu lažnu audio snimku slovačke novinarke Monike Todorove, koja je jedna od prvih žrtava takvih novih tehnologija iz redova novinara.

Uprkos nešto nižem političkom pokazatelju, Norveška je zadržala prvo mjesto na ljestvici, a slijede je Danska i Švedska. Afganistan, Sirija i Eritreja sada su na dnu ljestvice.

Vrhom ljestvice dominiraju evropske zemlje, posebno članice EU-a. No, kako stoji u izvještaju, postoje i zemlje unutar Unije u kojima su medijske slobode na ispitu, a posebno se ističu Mađarska, Grčka i Malta.

federalna.ba/AA

svjetski dan slobode medija politički uticaj Reporteri bez granica
Društvo novinara BiH svjetski dan slobode medija
0 03.05.2024 10:06
Pojas Gaze Palestina novinari Reporteri bez granica
0 14.03.2024 21:32
Reporteri bez granica stradanje novinara
0 14.12.2023 08:33
Reporteri bez granica Gaza prijava za ratne zločine
0 01.11.2023 12:05
svjetski dan slobode medija bh. novinari
0 03.05.2023 20:18