Bevanda odbacio spekulacije u vezi sa krizom u finansiranju izbora
(Izvor: Fena/Arhiva)

Bevanda odbacio spekulacije u vezi sa krizom u finansiranju izbora

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda odbacio je sve spekulacije u vezi sa krizom u finansiranju izbora u BiH i pojasnio procedure koje su on lično i resorno ministarstvo do sada sproveli u ovom procesu u skladu sa zakonom.

"Procedure se znaju i ja ih poštujem", rekao je Bevanda na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je Klub delegata SDA predložio zaključak prema kojem se Ministarstvu finansija nalaže da sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava CIK-u za organizovanje izbora 2. oktobra u iznosu od 12,5 miliona KM, a da ovu odluku Vijeća ministara donese u roku od 48 sati.

On je podsjetio da 24. marta nije održana sjednica Vijeća ministara na kojoj je trebalo da bude riječi o budžetu jer nije usvojen dnevni red. "Bila je telefonska sjednica, ali bez obzira na to, Poslovnik reguliše da se prvo izjašnjava o dnevnom redu. Nije bio dovoljan broj glasova za raspravu koja je bila predmet tog dnevnog reda", pojasnio je Bevanda.

Ministar finansija je taksativno naveo sve rokove koje su institucije "probile", a što se direktno odrazilo na neusvajanje budžeta i za prošlu i za ovu godinu. Bevanda je napomenuo da su institucije BiH na privremenom finansiranju već šesti kvartal. On je istakao da akumulirana sredstva imaju svoju namjenu koja se utvrđuje budžetom, te da ta sredstva ne mogu biti odobrena bez odluke Vijeća ministara.

"Rekli smo da ne mogu biti stavljena na raspolaganje bez odluke Vijeća ministara, a ne da ne mogu biti stavljena na raspolaganje nikako", rekao je Bevanda.

On je naglasio da je Ministarstvo finansija pokušavalo sve da se dođe do budžeta, jer je to jedini dokument koji reguliše sve.

Bevanda je rekao da Zakon o Fiskalnom vijeću propisuje da se prvo mora donijeti budžet BiH, pa tek onda entiteta, te da je ministarstvo na čijem je čelu više puta upućivalo urgencije za usvajanje okvirnog budžeta za ovu godinu.

federaln.ba/Srna

Vjekoslav Bevanda budžet finansiranje izbora
Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH budžet
0 30.06.2022 13:40
Skupština SBK budžet
0 29.06.2022 15:56
Bakir Izetbegović povećanje plate budžet pomozi.ba
0 28.06.2022 12:33
Predstavnički dom Zastupnički dom PSBiH budžet proračun
0 27.06.2022 19:12
Mirko Šarović budžet
0 27.06.2022 14:42