videoprilog Gordane Antonić (Dnevnik 2)

Berlinski proces i jedinstveno tržište regije: Znamo li iskoristiti benefite?

Sedmice ključne, zakoni na čekanju - a čeka nas i Evropska komisija, koja prva daje preporuke. Bh. lidere iduće sedmice očekuje novi sastanak nakon kojeg će biti jasno ima li napretka u vezi s dva trenutno prioritetna zakona. Na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zasad nema reformskih pitanja. Za približavanje evropskim integracijama, osim političkih, potrebni su i ekonomski iskoraci. Zemlje Zapadnog Balkana koje nisu članice Unije dio su Berlinskog procesa. Znamo li iskoristiti benefite?

Dok čekamo s kandidatskim statusom u predvorju EU, prilika za nastup na tržištu regije je Berlinski proces. Inicijativa političkog karaktera koja omogućava ekonomski rast povezivanjem zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije. Benefiti su konkretni.

“Ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu, smanjenje cijena rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije, potpisivanje četiri bilateralna sporazuma o priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija, kretanje s ličnim kartama”, navodi Amer Kapetanović, šef Političkog odjela Vijeća za regionalnu saradnju.

Evropsko tržište nema alternativu jer 70 posto proizvoda izvozimo u zemlje Unije. Trgovina u okviru Berlinskog procesa zasnovana je na pravilima Unije, a privredne mogućnosti veće su od iskorištenih.

“Sada pregovaramo, npr., za odluku Zajedničkog komiteta, odnosno, jedan sporazum između zemalja CEFTA-e o tome da se dokumenti koji se dobijaju za domaće tržište priznaju i na drugim tržištima, da ne mora izvoznik za svako izvozno tržište da traži dokumente”, objašnjava Zdravko Ilić, ekspert za trgovinu uslugama u CEFTA-i.

“CEFTA kreće u proces usklađivanja dokumenta i digitalizaciju. Fitosanitarni dokumenti koji su usklađeni sada trebaju biti digitalizirani i da s jednim te istim dokumentom putujete od granica Makedonije do Bosne i Hercegovine, odnosno, do pred sam ulazak u EU”, ističe Vjekoslav Vuković, predsjednik VTK-a BiH.

Plasman proizvoda na evropsko tržište omogućava jačanje konkurentnosti. Dok najveću vanjskotrgovinsku razmjenu ostvarujemo sa zemljama EU, na mnogim drugim tržištima bh. proizvodi su nezastupljeni.

“Strašno je da smo mi sa SAD-om imali povoljniji trgovinski sporazum prije 20 godina nego danas”, ističe Rijad Hasić, član Udruženja poslodavaca FBiH.

Osim fiskalne reforme, za olakšano poslovanje privrednicima neophodno je uložiti više napora za njihov opstanak na evropskom tržištu.

“Ono što je trebalo uraditi prije šest mjeseci odnosi se na CBAM mehanizam – u vezi s porezima na CO2 plinove koji se emitiraju u procesu proizvodnje sirovina, a koji će biti u primjeni od 1. 1. 2026. Taj porez na CO2 može biti puno veći nego sama cijena električne energije”, naglašava Hasić.

Jedinstveno regionalno tržište osigurava značajniji priliv investicija. Za razliku od Berlinskog procesa i znatno većeg tržišta, inicijativa Otvoreni Balkan nema podršku svih zemalja regije.

“Berlinski proces je u potpunosti inkluzivan proces - u njega su uključene zemlje članice Evropske unije okupljene oko Berlinskog procesa i svih šest zapadnobalkanskih ekonomija zajedno s regionalnim organizacijama. U Otvorenom Balkanu to nije slučaj”, pojašnjava Kapetanović.

“Alternativa u vidu Otvorenog Balkana, koju forsira Albanija i Srbija - tu smo iz razumljivih razloga bili oprezni, insistirajući na ostvarenju Berlinskog procesa i smatrajući da je to okvir u kojem se može ostvariti sve ono što se zagovara Otvorenim Balkanom. Bojim se da sada niti Berlinski proces niti Otvorenoi Balkan ne idu u pravom smjeru i da su to blokirani procesi”, ističe ekonomski analitičar Damir Bećirović.

Berlinski proces regiji omogućava evropsku perspektivu izgrađenu na domaćim potencijalima i saradnji. A Plan rasta Evropske unije vrijedan šest milijardi eura zemljama Zapadnog Bakana brži i olakašan pristup tom tržištu.

federalna.ba

Put ka EU Berlinski proces Otvoreni Balkan
Put ka EU Plan rasta za Zapadni Balkan sirovine
0 19.05.2024 20:00
Put ka EU Plan rasta za Zapadni Balkan
0 28.04.2024 18:34
Put ka EU energetska efikasnost
0 21.04.2024 18:59
Otvoreni Balkan Sjeverna Makedonija
0 18.04.2024 23:03
zapošljavanje Put ka EU Konjic Jablanica
0 30.03.2024 17:53
OHR Put ka EU Christian Schmidt
0 27.03.2024 21:16