Berlinski filmski festival će biti održan uživo
Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian (Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Berlinski filmski festival će biti održan uživo

Berlinale, prvi ovogodišnji veliki evropski filmski festival, održat će se sljedećeg mjeseca uživo, potvrdili su organizatori danas, baš kada se očekuje vrhunac vala omikron soja u Njemačkoj. 

Ovom objavom su iznenadili mnoge koji su očekivali da će festival biti održan online drugu godinu zaredom.

Berlinale je najavio program s 18 filmova u konkurenciji i uključuje nove filmove Francuza Francoisa Ozona i Claire Denis, scenaristice "Carol" Phyllis Nagy i prethodnog pobjednika Paola Tavianija iz Italije.

Očekujući hiljade gostiju iz cijelog svijeta, direktori festivala Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian rekli su na virtualnoj konferenciji za novinare da su s državnim zdravstvenim vlastima osmislili plan za 72. izdanje ovog prestižnog festivala, javlja AFP.

Ovaj plan uključuje kraći program, zahtjeve da su učesnici vakcinisani ili prebolovali Covid-19 i manji broj posjetilaca kako bi svi bili sigurni.

- Odlučili smo se za festival uživo jer stvarno vjerujemo da je kolektivno iskustvo u središtu filmskog festivala - rekao je Chatrian.

Berlinale, koji se uz Cannes i Veneciju svrstava među najbolje kinematografske izložbe u Evropi, trebao bi se održati između 10. i 20. februara.

federalna.ba/Fena

Berlinale