Bennett: Izrael će zadržati Golansku visoravan
(Izvor: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL)

Bennett: Izrael će zadržati Golansku visoravan

Izrael će zadržati Golansku visoravan, koju je preoteo od Sirije u ratu 1967. godine, čak i u slučaju da se međunarodni stavovi prema Damasku promjene, izjavio je izraelski premijer Naftali Bennett u ponedjeljak.

Bivši američki predsjednik Donald Trump u 2019. godini raksinuo je sa svjetskim silama priznajući izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni nakon njene aneksije iz 1981. koju nije priznala međunarodna zajednica.

Bennettovi komentari dolaze u vrijeme dok aktuelna američka administracija štiti zakonski status Golana, i neke arapske zemlje u savezništvu sa SAD ublažavaju svoje negativne stavove prema sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu izazvane njegovim bavljenjem deceniju dugim građanskim ratom.

Obraćajući se konferenciji o budućnosti Golana, Bennett je izjavio da je unutrašnji sirijski sukob "uvjerio mnoge u svijetu kako je možda korisno da ta divna i strateška teritorija bude u rukama države Izrael".

- Čak, međutim, i u situaciji da - koja bi se mogla desiti - svijet promjeni stav prema Siriji, ili svoj odnos s Assadom, to se neće doticati Golanske visoravni - izjavio je on na forumu čiji su domaćin bile konzervativne novine Makor Rishon.

- Golanska visoravan je izraelska, tačka - kazao je.

Bennett je u govoru obećao udvostručiti obim izraelskog stanovništva na Golanu, koji otprilike broji 20.000 ljudi i jednak je obimu arapske zajednice Druza koja iskazuje lojalnost prema Siriji.

Zvanični izvor u sirijskom ministarstvu vanjskih poslova osudio je Bennettove komentare.

- Takve agresivne izjave i politika neće promijeniti vječnu istinu da je Golan bio i ostat će arapski i sirijski, i bit će vraćen matici prije ili kasnije - kazao je izvor, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Izrael
ljekari koronavirus Izrael
0 30.11.2021 14:04
Isaac Herzog Izrael Hebron Palestina Zapadna obala
0 28.11.2021 18:19
omikron soj koronavirus Izrael
0 28.11.2021 09:36
Izrael Iran vojni napad prijetnja
0 26.11.2021 19:11
Izrael novi soj koronavirusa
0 26.11.2021 10:15