Bend Pink Floyd nakon 30 godina objavio novu pjesmu, u znak podrške ukrajinskom narodu

Bend Pink Floyd nakon 30 godina objavio novu pjesmu, u znak podrške ukrajinskom narodu

Britanska rock grupa Pink Floyd ponovo se ujedinila nakon 28 godina pauze i objavila novu pjesmu u petak kako bi pokazala solidarnost i pružila podršku narodu Ukrajine.

Bend je na svom zvaničnom YouTube kanalu objavio muzički spot za pjesmu "Hey, Hey, Rise Up" u kojem se pojavljuju gitarista i pjevač David Gilmour i bubnjar Nick Mason s vokalom Andrijom Kulunjukom iz BoomBoxa, jednog od najvećih ukrajinskih bendova.

Roger Waters, koji je napustio Pink Floyd 1985. godine, nije bio uključen u projekat.

Sav prihod od pjesme ići će u Ukrajinski fond za humanitarnu pomoć.

Muzički video, koji je brzo postao viralan na društvenim mrežama, počinje porukom u kojoj se navodi da je ukrajinski pjevač Andriy Kulunjuk završio američku turneju i vratio se kući u Kijev "da brani svoju zemlju" nakon što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine 24. februara.

"Sada se Pink Floyd udružio s Andrijom kako bi podržali njegovu poruku otpora", navodi se u poruci.

Gilmour se oglasio na Twitter nalogu, napisavši da i oni, kao i mnogi drugi, osjećaju "bijes i frustraciju ovog podlog čina napadanja nezavisne, mirne, demokratske zemlje".

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju kako je tokom rusko-ukrajinskog rata u Ukrajini poginulo najmanje 1.611 civila, a 2.227 je ranjeno. U susjedne zemlje izbjeglo je više od 4,3 milion civila.

federalna.ba/AA

kultura muzika Pink Floyd
Dark side of the Moon Pink Floyd
0 17.03.2023 21:39
Justin Bieber autorska prava muzika
0 25.01.2023 11:38
BiH kultura Dani dijaspore BiH Hastahana Sarajevo
0 20.08.2022 17:02
Pjer Žalica kultura Film & TV Sarajevo film festival Praznik rada
0 17.08.2022 11:22