Bellaadem: Sudovi su najvažniji u zaštiti prava na slobodu okupljanja

O iskustvima i problemima na terenu s kojima se suočavaju aktivisti za ljudska prava za Dnevnik 2 je govorila Imane Bellaadem, programska savjetnica ureda Branitelji ljudskih prava u BiH.

Kada je riječ o odbrani ljudskih prava, situacija na terenu je teška – institucije ne poštuju zakonski predviđene rokove za odgovore na zahtjeve, postoje i politički pritisci na one koji se bave u BiH nekonvencionalnom i nepopularnom temom, ističe Bellaadem te dodaje kako se to dešava i u online sferi i fizičkim napadima.

„Jedan od najefikasnijih načina borbe za ljudska prava je borba sudskim putem“, poručila je Bellaadem i istakla da je mnogo lakše u institucijama pregovarati kada se ima sudska praksa i na nju se može pozvati.

Sudovi imaju najvažniju ulogu u zaštiti prava - pa i prava na slobodu okupljanja, podsjetila je Bellaadem: „Odlukom iz 2018. godine je Ustavni sud potvrdio da su vlasti KS-a prekršile pravo na slobodu okupljanja LGBTI osoba time što nisu obezbijedili festival Merlinka 2014. Sud je utvrdio da propuštanjem da osiguraju, a nakon toga da provedu temeljnu istragu i sankcionišu počinitelje nasilja, prekršili su i zabranu podvrgavanja mučenju i nečovječnom i ponižavajućem postupanju te su omogućili da se desi i homofobno i transfobno nasilje na tom festivalu“.

Bellaadem je navela kako se pokreću prekršajni postupci i protiv organizatora skupova, ali i učesnika – uglavnom su to povrede javnog reda i mira, koje izazivaju uznemirenost stanovništva.

U većini slučajeva sud donosi odluke u korist organizatora i učesnika – a ako i dođe do kazne, onda ona bude najblaža moguća, kazala je Bellaadem: „Prošle godine je sud u Banjoj Luci nazvao tendencioznom tvrdnju policije da je prostor ispred crkve neprikladan za javna okupljanja - ako je adekvatan za okupljanja maturanata i trubača, adekvatan je i za javni protest“.

Ohrabruje da je stav sudova u BiH da je sloboda okupljanja osnovno prava – koje treba olakšati, a ne regulisati do tančina, zaključuje Bellaadem.

federalna.ba

Imane Bellaadem Dnevnik 2 Put ka EU okupljanje
Jelena Backović osobe sa invaliditetom Dnevnik 2
0 03.12.2022 21:14
Dnevnik 2
0 03.12.2022 20:41
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 02.12.2022 20:40
Dnevnik 2
0 01.12.2022 20:47
Dnevnik 2
0 30.11.2022 20:21
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 29.11.2022 20:45