Belgijski biznesmen uhapšen zbog krijumčarenja za Rusiju
(Izvor: Ilustracija)

Belgijski biznesmen uhapšen zbog krijumčarenja za Rusiju

Belgijski biznismen Hans D.G. je uhapšen u utorak zbog navodne umiješanosti u tajnu mrežu ruskih obavještajnih kompanija, javile su u srijedu De Tijd i druge belgijske novine.

Ranije su De Tijd i strani mediji otkrili da je tajna ruska vojno-obavještajna poslovna mreža uspjela doći do osjetljive zapadne tehnologije preko Belgije. U to vrijeme, pomenuto je ime D.G. a i njegova kompanija Hasa-Invest.

U utorak ujutro, istražitelji su pretražili privatne kuće i urede kompanije u Knokke-Heistu i Eeklou u Belgiji i Rotterdamu i Sluisu u Nizozemskoj. Četiri osobe su privedene na ispitivanje u Belgiju, a dvije u Nizozemsku.

Belgijsko savezno tužilaštvo ne objavljuje imena, ali prema pisanju nekoliko medija istraga je usmjerena na D.G. Pored Hasa-Investa, sa sjedištem u Knokke-Heistu, D.G. je koristila i kompanija Hasa Holandija, sa sjedištem u Sluisu.

- Istraga se tiče trgovine i posredovanja robe dvostruke namjene - izjavio je Eric Van Duyse, glasnogovornik ureda federalnog tužioca.

- Ta roba se može koristiti za civilne i vojne svrhe, kao što su bespilotne letjelice ili projektili. Istraga bi trebala otkriti jesu li se ovim strateškim i zaštićenim tehnologijama trgovalo sa zemljama koje su podložne zakonskim ograničenjima Belgije i Evropskog parlamenta – kazao je.

Američka vlada u utorak je otkrila detalje mreže kojom je D.G. navodno upravljao godinama. Preko svojih kompanija u Belgiji, Nizozemskoj i na Kipru, navodno je, između ostalog, isporučivao Rusiji poluprovodnike za njen program naoružanja.

D.G. šalje isporuke u Rusiju preko kompanija u Hong Kongu, Kini i Turskoj. On i njegove kompanije stavljeni su na američku listu sankcija radi zamrzavanja imovine.

U oktobru je za De Tijd porekao da je isporučio osjetljive proizvode.

Reći da se koriste i u vojne svrhe velika je glupost. Sve su to bile sitnice. Vidio sam dozvole i bile su u redu - rekao je on, prenosi belgijska novinska agencija Belga.

federalna.ba/Fena

Belgija biznismen Rusija
Rusija Ukrajina
0 27.02.2024 20:41
Draško Aćimović Rusija Ukrajina Dnevnik 2
0 24.02.2024 21:11
Ukrajina Rusija Federalni radio
0 24.02.2024 19:59