Belgijska televizija prekinula prenos polufinala Evrovizije u znak protesta protiv izraelskih napada
(Izvor: Ilustracija/X.com)

Belgijska televizija prekinula prenos polufinala Evrovizije u znak protesta protiv izraelskih napada

Belgijska televizija VRT prekinula je u četvrtak kasno emitovanje takmičenja za pjesmu Evrovizije kako bi osudila izraelsko kršenje ljudskih prava i slobode medija i pozvala na prekid vatre u Gazi.

VRT, koji emituje na flamanskom, prekinuo je prenos drugog polufinala Evrovizije održanog sinoć u Malmeu u Švedskoj u znak protesta protiv izraelskih napada u Gazi.

"Ovo je sindikalna akcija. Osuđujemo kršenje ljudskih prava u izraelskoj državi. Osim toga, Izrael uništava slobodu medija. Zbog toga uzimamo privremenu pauzu u našem emitovanju. Prekid vatre, sada", navodi se.

Dvoje belgijskih ministara ranije su izjavili da Izrael ne bi trebao učestvovati na Eurosongu sve dok traju napadi na civile u Gazi.

Umjetnici koji predstavljaju Belgiju, Portugal, Veliku Britaniju, Irsku, Švicarsku, Norvešku, Dansku, Litvaniju, Finsku i San Marino na Eurosongu pozvali su na hitan i održiv prekid vatre u Gazi.

Različiti sektori iz mnogih evropskih zemalja tražili su da se Izraelu zabrani učešće u finalu Evrovizije, čije finale će se održati u Malmeu 11. maja.

federalna.ba/AA

Belgija Evrovizija prekid Palestina
SAD Antony Blinken Palestina
0 11.06.2024 20:54
Simon Rožman FK Sarajevo prekid
0 11.06.2024 10:43
Palestina Izrael Gorivo nestašica
0 10.06.2024 12:38
Izrael Palestina Pojas Gaze Joe Biden Benjamin Netanyahu
0 02.06.2024 10:02