Belgijska ministrica: Situacija u Rafahu veoma opasna
(Izvor: Ilustracija/X.com)

Belgijska ministrica: Situacija u Rafahu veoma opasna

Belgijska ministrica razvojne saradnje Caroline Gennez izjavila je u ponedjeljak da je situacija u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze u kojem Izrael planira kopnenu invaziju, "vrlo opasna", insistirajući na nastavku podrške palestinskim civilima.

"Razgovaraćemo o UNRWA-i i situaciji u Gazi. Živimo najstrašniju humanitarnu krizu posljednjih godina. Više od 1,2 miliona ljudi je zaglavljeno na granici s Rafahom. Situacija je vrlo, vrlo opasna", izjavila je Gennez uoči neformalnog sastanka ministara Evropske unije nadležnih za razvoj.

Dodala je da se neprijateljstva moraju prekinuti i da Palestinci i Izraelci podjednako imaju pravo da žive u miru i sigurnosti.

"Zato je važno da nastavimo podržavati nedužne civile. Da tražimo hitan prekid vatre, da tražimo oslobađanje talaca i da tražimo više humanitarnog pristupa", kazala je Gennez.

Iako su prošle dvije sedmice otkako je Međunarodni sud pravde (ICJ) izdao privremene mjere zabrane protiv Izraela u slučaju genocida koji je pokrenula Južna Afrika, Izrael nastavlja osporavati odluke suda, od dopuštanja humanitarne pomoći do ubijanja civila.

U napadima izraelskih snaga na Pojas Gaze ubijeno je 28.340 ljudi, a 67.984 ranjeno. Vojna kampanja je također dovela do masovnog raseljavanja, razaranja i nestašice hrane, vode i skloništa.

Izrael tvrdi da je u napadima Hamasa 7. oktobra prošle godine ubijeno 1.200 ljudi.

Uprkos protivljenju međunarodne zajednice, Izrael planira kopnenu invaziju na Rafah.

federalna.ba/AA

Belgija Rafah UNRWA