Belgija vratila iz Sirije šest majki i 16-ero djece pripadnika IS-a
(Izvor: Ilustracija)

Belgija vratila iz Sirije šest majki i 16-ero djece pripadnika IS-a

Belgija je u utorak vratila 16-ero djece čiji očevi su pripadnici samoproglašene Islamske države (IS) i šest majki belgijske nacionalnosti iz kampa na sjeveroistoku Sirije, rekli su dužnosnici.

Ovo je nakon pada samoproglašene Islamske države 2019. godine najveća repatrijacija koju je provela Belgija kako bi vratila porodice pripadnika IS-a.

- Sinoć je bila završna faza operacije repatrijacije 16-ero belgijske djece iz Sirije u pratnji majki isto belgijske nacionalnosti - rekao je belgijski savezni tužitelj.

Vojni avion sletio je sinoć u 1.30 sati po lokalnom vremenu, a više detalja bit će rečeno na konferenciji za novinare, prenosi AFP.

Sva djeca su mlađa od 12 godina. Djeca su odvedena zajedno sa ženama iz kampa Al-Hol pod kontrolom Kurda kako bi cestom prešle iračku granicu prije nego što su ušli u avion, rekao je izvor iz pravosuđa AFP-u.

Belgijska televizija RTBF izvijestila je da su majke već osuđene u Belgiji zbog sudjelovanja u aktivnostima terorističke skupine.

Oni su po dolasku u zemlju preko noći predani u nadležnost belgijskih sudskih službi. Djeca su trebala proći medicinske preglede prije predaje službama za zaštitu djece.

Od 2012. pa nadalje, više od 400 Belgijanaca krenulo je u Siriju kako bi se borili za IS, što je čini jednom od evropskih zemalja iz koje je otišao najveći broj ljudi.

U martu 2021., premijer Alexander de Croo rekao je da Belgija mora učiniti sve što može kako bi osigurala siguran povratak djece mlađe od 12 godina čiji očevi su belgijski pripadnici IS-a u Siriji.

U julu prošle godine Belgija je vratila kući 10-ero djece i šest majki iz drugog kampa u Siriji.

federalna.ba/Fena

Belgija Sirija žene djeca IS
sport košarka žene juniorke BiH Grčka Evropsko prvenstvo
0 13.08.2022 20:20
žrtve Izrael Pojas Gaze Palestina djeca žene
0 06.08.2022 21:48
sport fudbal nogomet žene SFK 2000 Sarajevo Osijek Dinamo Zagreb
0 06.08.2022 21:12