Begić u Rezimeu: Nikšić će predati CIK u ruke HDZ-u i SNSD-u

O formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, blokadama, deblokadama, konstitutivnim narodima i ostalim, o političkim previranjima u zemlji i vanjskim uticajima na BiH u prvom ovosedmičnog izdanju Rezimea razgovarali smo sa Zlatanom Begićem, zastupnikom DF-a u Parlamentu BiH.

Kaže da Grlić Radman nije u posjeti BiH nego Srednjoj Bosni.

"Pored toga što se Schmidt, Sattler i naravno njihov mentor Murphy u BiH ponašaju kao kolonizatori, sada imamo i situaciju da se gospodin Grlić Radman na isti način ponaša jer kada dolazite nekome u kuću dođete na vrata, ne idete kroz podrum. Zvanični domaćini su institucije u Sarajevu."

Smatra da je izmjena Izbornog zakona u izbornoj noći vrh korupcije i nepoštivanje izborne volje građana.

Begić kaže da ne bi dao podršku formiranju Vlade da je na mjestu Refika Lende.

"Zašto da Lendo imenuje ministre iz drugih političkih opcija? Ja ni u kom slučaju to ne bih dozvolio, pogotovo što je riječ o ljudima koji su poprilično neozbiljno ušli u ove procese, koji rasprodaju interese države BiH. Neke stvari se već odvijaju koje su aspolutno neprihvatljive. Mi 2018. nismo dali formiranje Vijeća ministara dok se nije potpisao ANP. Kada je Dodik ušao u Vijeće ministara sa svojim ministrima nismo dozvolili da uđe u brojne agencije na državnom nivou. Kakav god Dejton nakaradan bio, demokratija je pokazala da većina građana nije za politike Milorada Dodika i Dragana Čovića. stranke koje sada čine vlast na državnom nivou su pohrlile u susret onima koji negiraju genocid, vrijeđaju Bošnjake nazivajući ih muslimanima. Poslana je strašna poruka iz Sarajeva da je dozvoljeno i prihvatljivo za političe opcije u Sarajevu da se negira genocid, da ih se ponižava. Vidite koliko savijaju kičnu, da im pršljenovi pucaju."

Navodi da je Osmorka pustila Dodika i Čovića u sve institucije, bez ikakvih uslova.

"Formiranje novog Vijeća ministara su trebali da uslove rješavanjem državne imovine. Mi smo odblokirati NATO put, oni su mogli nastaviti u tom kontinuitetu. Čuo sam da će CIK vratiti pod kontrolu Dodika i Čovića. Čuo sam to od Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića. Ogroman je trud napravljen da se CIK otme kontroli Čovića i Dodika i da se vrati građanima. U ovom momentu Evropa i svijet hoće da Bosna cijela iz tri dijela dok ne bude Bosna na tri dijela."

Željko Komšić i DF neće saviti kičmu

Begić smatra da međunarodna zajednica i SAD nisu prijatelji BiH.

"Ne mogu smatrati prijateljima ni zemlje koje su u vrijeme agresije na BiH uspostavile embargo na uvoz oružja. Zaprepašten sam da ta politika ima strašan kontinuitet. Od tog embraga pa do ovoga što se sada dešava. Čini se da oni nas ovdje dijele, ne samo na etničkoj nego i na vjerskoj osnovi."

Naglašava da Željko Komšić i DF neće saviti kičmu.

"Ko ima nešto protiv ljudskih prava, jednakosti, slobode, demokratskih standarda, itd. njima smeta govor gospodina Komšića."

Kaže da nije problem vlast nego pozitorijski nastupi političkih opcija iz Sarajeva.

"I problem je što političko Sarajevo u ovom momentu nije stalo u agencijama iza ljudi koji dolaze iz RS-a, koji su Srbi, a koji su prethodni period radili u interesu države BiH."

O informaciji da je u Tužilaštvu BiH formiran predmet protiv Milorada Dodika kaže: "Tu floskulu formiran predmet su izmislili tužioci da ne bi ništa radili. Šta znači formirati predmet, ne znači ništa. Te stvari bi morale da idu ekspresno."

Mi imamo dogovor sa državom BiH

Begić ističe da je i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pod Murphyjevom palicom.

"Inače je takav tip čovjeka koji poštuje tu vrstu autoriteta. Po mom mišljenju treba raspustiti Dom naroda, prekombinovat većinu u Predstavničkom domu, za partnere uzeti ljude iz opozicije RS-a."

Kaže da pod ovim uslovima i ovom metodologijom DF nikada ne bi pristao da bude dio vlasti.

"Mi imamo dogovor sa državom BiH. Ovo što je sada Osmorka, to je antidržavni interes."

Navodi da DF nema nikakakv problem s tim da Schmidt, u skladu sa svojim mandatom, omogući da parlamentarna većina u svakom slučaju može formirati Vladu.

"Ali od toga nema ništa. Njemu je glavni zadatak bio da utemelji HDZ u vlasti."

Naglašava da je protiv koncepta koji gura Osmorka.

federalnaba

Zlatan Begić
Zlatan Begić Monika Mijić Borjana Krišto Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
0 20.03.2024 19:22
Zlatan Begić jutarnji program
0 29.10.2023 19:54
Albin Zuhrić Sandra Imširović Senita Hanukić Zlatan Begić Strasbourg Evropski sud za ljudska prava
0 13.04.2023 22:02
Zlatan Begić CIK BiH
0 02.02.2023 20:54
SDA Bakir Izetbegović DF Zlatan Begić NiP Elmedin Konaković SDP Nermin Nikšić HDZ Dragan Čović SNSD Milorad Dodik Osmorka
0 13.12.2022 18:39