"Bećirovićeva posjeta Njemačkoj čvrst temelj za blisku dalju saradnju po konkretnim temama i pitanjima"
(Izvor: Fena/ Facebook)

"Bećirovićeva posjeta Njemačkoj čvrst temelj za blisku dalju saradnju po konkretnim temama i pitanjima"

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović boravio je u posjeti SR Njemačkoj, tokom koje je imao brojne susrete na visokom nivou, uključujući sa kancelarom SR Njemačke Olafom Scholzom, ministrom odbrane SR Njemačke Borisom Pistoriusom, članovima Bundestaga i drugim njemačkim zvaničncima, te sa velikim brojem bh. građana u ovoj zemlji.

Ovo je prva posjeta Berlinu iz Bosne i Hercegovine na ovom nivou još od 2018. godine, te prvi susret pojedinačnog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa kancelarom SR Njemačke ikada. Sastanci su bili izuzetno sadržajni i konkretni, sa posebnim osvrtom na teme od strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu, napisao je na svom Facebook profilu ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut.

- Zajednički zaključak na susretima sa svim sagovornicima je da ova posjeta predstavlja čvrst temelj za blisku dalju saradnju po konkretnim temama i pitanjima. Zvaničnici SR Njemačke dobro poznaju prilike u našoj zemlji i izazove sa kojim se suočavamo, ali su ovakvi susreti ključni za dublji, fokusiraniji i kontinuiran anganžman. Ovo je potpuno novi kvalitet i zamah u odnosima sa SR Njemačkom, za nas ključnom zemljom EU i jednom od najvažnijih NATO saveznika - naveo je Arnaut.

Dodaje kako je u susretima sa članovima Bundestaga podcrtano da Bosna i Hercegovina treba čuvati i stalno jačati odnose sa poslanicima u tom zakonodavnom tijelu, posebno sa onim koji su porijeklom iz naše zemlje i regiona i naši su dokazani prijatelji.

Član Predsjedništva BiH posjetio je i Ambasadu Bosne i Hercegovine u Berlinu, te se susreo sa brojnim bh. građanima. Razgovarano je o detaljima posjete, prioritetima naših građana i mogućnosti njihovog anganžmana s ciljem promocije interesa Bosne i Hercegovine.

Na susretima sa našim istaknutim građanima iz kulturnog života – Aleksandrom Hemonom i Jasmilom Žbanić – podcrtan je značaj koji njihova ostvarenja i uspjesi imaju za promociju najbolje slike i vrijednosti Bosne i Hercegovine u svijetu.

- Predsjednička posjeta je kruna diplomatskog djelovanja. Ponosan sam što sam ovu upriličio tek tri mjeseca od predaje akreditiva, te što je tek prva u nizu koje očekujem u Berlinu - napisao je ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović posjeta Njemačka
Njemačka napadi migranti
0 21.02.2024 09:39
Zukan Helez Njemačka Oružane snage BiH Franz Josef Nolte
0 19.02.2024 17:25
Njemačka pritisak Izrael
0 19.02.2024 10:04