Bećirović - Waltmans: Nizozemska će nastaviti podržavati integracioni proces BiH u EU

Bećirović - Waltmans: Nizozemska će nastaviti podržavati integracioni proces BiH u EU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je danas sa ambasadorom Kraljevine Nizozemske u BiH Janom Waltmansom o bilateralnim odnosima, saradnji dviju država i drugim vanjskopolitičkim pitanjima.

Na sastanku je razgovarano i o podršci Kraljevine Nizozemske kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji o čemu su se nedavno očitovale najviše izvršne i zakonodavne institucije te države.

Bećirović je rekao da je proširenje i geostrateško pitanje za EU, u smislu očuvanja stabilnosti zapadnog Balkana.

Razmijenjene su informacije i o ekonomskoj saradnji dviju država, uz konstataciju da, obzirom na postojeće potencijale, treba nastojati da se ta saradnja podigne na viši nivo. S tim u vezi konstatovano je da je potrebno dodatno jačati veze između privrednika dviju država.

Također, na sastanku je razgovarano o nizu pripremljenih bilateralnih sporazuma između dviju država, a tiču se oblasti zaštite tajnih podataka, sigurnosti, mobilnosti i mladih te obrazovanja.

Waltmans je naglasio da će Kraljevina Nizozemska nastaviti podržavati integracioni proces Bosne i Hercegovine u EU, s naglaskom na razvoj demokratije i vladavine prava - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Jan Waltmans Nizozemska Bosna i Hercegovina
Denis Bećirović Ekrem Ebibi Sjeverna Makedonija Bosna i Hercegovina
0 07.02.2023 17:23
Denis Zvizdić Roman Hlobeň Slovačka Bosna i Hercegovina
0 06.02.2023 17:13
Denis Bećirović SAD
0 04.02.2023 17:25