Bećirović u UN: Nema nijednog razloga da bilo koja država ne glasa za rezoluciju
(Izvor: Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH)

Bećirović u UN: Nema nijednog razloga da bilo koja država ne glasa za rezoluciju

Današnje aktivnosti i sastanke u New Yorku, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo je razgovorom s ambasadoricom Republike Liberije u UN-u Sarah Safyn Fyneah, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta u Sarajevu.

Samo nekoliko dana uoči glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, Bećirović je ukazao na važnost usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Tokom sastanka s ambasadoricom Liberije, istakao je da usvajanje rezolucije predstavlja civilizacijski čin solidarnosti sa žrtvama genocida i njihovim porodicama. Naglasio je da ne postoji nijedan pravni, politički, moralni ni historijski razlog da bilo koja država svijeta ne glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Rezolucija je u interesu cijelog čovječanstva i njene poruke su univerzalne. Njenim usvajanjem biće upućena poruka o važnosti izgradnje održivog mira, prevencije genocida i obrazovanja mladih generacija u duhu tolerancije i zajedništva, rekao je Bećirović.

Razgovor s ambasadoricom Liberije Sarah Safyn Fyneah samo je jedan u nizu sastanaka koje će predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović održati u New Yorku u okviru intenzivnih aktivnosti s ciljem usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović UN