Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore
(Izvor: Fena/Predsjednišvo BiH)

Bećirović u Briselu razgovarao s predstavnicima udruženja bh. dijaspore

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je u Briselu s građanima porijeklom iz Bosne i Hercegovine i predstavnicima udruženja bh. dijaspore u Kraljevini Belgiji, Luksemburgu i Nizozemskoj. Radnom sastanku je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji i Velikom vojvodstvu Luksemburg Erol Avdović.

Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina nastoji održati što čvršće veze sa građanima u svijetu, prevashodno kroz njegovanje kulture i tradicije, ali i kroz sve značajnije poslovne investicije koje dolaze iz dijaspore.

Naglasio je da se u svijetu posljednjih godina značajno povećao broj lobističkih grupa i organizacija koje djeluju u interesu države Bosne i Hercegovine.

Kako bi se otvorila mogućnost boljeg povezivanja građana u dijaspori s domovinom, Bećirović je pri svom kabinetu osnovao Globalnu mrežu bh. dijaspore. Članovi te mreže, na različite načine, daju značajan doprinos promociji države Bosne i Hercegovine u svijetu, kazao je Bećirović.

Tokom sastanka on je prenio utiske sa sastanaka s najvišim zvaničnicima Kraljevine Belgije, na kojim su domaćini kazali da građani Bosne i Hercegovine daju značajan doprinos belgijskom društvu, te da su jedna od najbolje integriranih zajednica. Prema informacijama kojima raspolaže Ambasada Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji, u ovoj zemlji živi više od 8.000 građana porijeklom iz BiH. 

Predstavnici udruženja informirali su Bećirovića o organizovanju niza udruženja i kulturnih, sportskih i obrazovnih klubova, objedinjenih u Bosanskohercegovačko-belgijsku asocijaciju (BHBA). Značajni napori se čine na uspostavi bosanskohercegovačkih dopunskih škola za izučavanje bosanskog jezika, tako da je nužno, u perspektivi, učiniti efikasnijim proces nabavke udžbenika za dopunsku nastavu.

Bećirović je mlade u dijaspori pozvao da se uključe i na svoj način da pomognu domovini, prije svega kroz izgradnju jakih mostova s vršnjacima, organizacijama i institucijama u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Predsjedništvo BiH Brisel dijaspora
Viktor Orbán Predsjedništvo BiH
0 04.04.2024 20:14
poljoprivrednici traktori blokada Brisel
0 26.03.2024 10:21
Brisel samit nuklearna energija
0 21.03.2024 13:18