Bećirović s ambasadorima Bahreina i Sudana: Usvajanje rezolucije je u funkciji prevencije genocida

Bećirović s ambasadorima Bahreina i Sudana: Usvajanje rezolucije je u funkciji prevencije genocida

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku s ambasadorom Kraljevine Bahrein Jamalom Faresom Alrowaieijem i ambasadorom Republike Sudan Al-Harithom Mohamedom, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta u Sarajevu.

Bećirović je istakao da će se proglašavanjem 11. jula međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine, doprinijeti da se zločin genocida više nikada ne ponovi. On je naglasio da se institucionalnom zaštitom nasljeđa tribunala i sudova UN-a istovremeno štite temeljni principi na kojima počiva UN. Usvajanje rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u i oko Srebrenice je u funkciji prevencije genocida. 

Radi budućeg rada i očuvanja kredibiliteta UN-a važno je da se izvuče pouka iz neuspjeha UN-a u sprečavanju genocida u Srebrenici, rekao je Bećirović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je i da treba da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici kao što je to učinila i u Rezoluciji o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Ruandi.

UN će usvajanjem rezolucije o Srebrenici i širenjem istine, potvrđene presudama međunarodnih sudova, pokrenuti globalni proces prevencije genocida, istakao je Bećirović.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Rezolucija o genocidu u Srebrenici Bahrein Sudan
Denis Bećirović kralj Čarls III
0 19.07.2024 08:16
Denis Bećirović Kaja Kallas
0 18.07.2024 20:08
Denis Bećirović EPZ
0 18.07.2024 14:12