Bećirović - Reilly: UK snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH
(Izvor: Fena/Kabinet člana Predsjedništva BiH)

Bećirović - Reilly: UK snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Julianom Reillyjem o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini i odnosima dvije zemlje.

Bećirović je naglasio da već treći mjesec traje opasan napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne smiju se potcijeniti separatistički političari koji antidejtonskim potezima urušavaju ključne institucije koje garantiraju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini. On je rekao da je važno intenzivirati saradnju BiH sa zemljama svjedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, s ciljem zaštite mira i ustavnog poretka - saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.

On je istaknuo da je podrška prijateljskih zemalja, poput UK, od izuzetne važnosti za državu Bosnu i Hercegovinu, pogotovo u vrijeme kada destruktivni političari u bosanskohercegovačkom entitetu RS ugrožavaju evropski i euroatlantski put BiH.

Ambasador Reilly je naglasio da UK ostaje posvećeno pružanju podrške vladavini prava, demokratskim procesima, sigurnosti, stabilnosti i napretku Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da je UK odlučno da i dalje bude faktor mira i stabilnosti u BiH te da će raditi na dobrobit svih građana u našoj zemlji.

Između ostalog, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je zahvalio ambasadoru UK u BiH Julianu Reillyju na kontinuiranoj podršci euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora sagovornici su poručili da će nastaviti s aktivnostima koje će voditi produbljivanju saradnje dvije zemlje – navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Julian Reilly Velika Britanija Bosna i Hercegovina
Denis Bećirović Ukrajina Švicarska samit
0 15.06.2024 17:27
Bosna i Hercegovina turizam turisti
0 15.06.2024 12:43
Denis Bećirović Zlatko Lagumdžija Emir Suljagić Munira Subašić
0 14.06.2024 17:53