Bećirović razgovarao s ambasadorom Bolivije u UN-u o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici
(Izvor: Fena/Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića)

Bećirović razgovarao s ambasadorom Bolivije u UN-u o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Republike Bolivije u UN-u Diegom Paryjem Rodríguezom u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.  

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, koja će se naći danas pred Generalnom skupštinom UN-a, Bećirović je istakao da tekst rezolucije ima univerzalni karakter.

Bećirović je tokom razgovora naglasio da će rezolucija poticati države članice UN-a, organizacije UN-a, brojne međunarodne i regionalne organizacije i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, te akademske institucije i druge relevantne sudionike da obilježavaju međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Generalna skupština UN-a svojom rezolucijom o Srebrenici, preporučuje kreiranje programa sjećanja i obilježavanja, kroz organizaciju posebnih aktivnosti u znak odavanja počasti žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici. 

Također, predviđeno je da se u kontinuitetu provode odgovarajuće edukacije i aktivnosti podizanja svijesti javnosti, zaključio je Bećirović, saopćeno je iz njegovog Kabineta. 

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Bolivija ambasador