Bećirović razgovarao s ambasadoricom Bruneja u UN-u

Bećirović razgovarao s ambasadoricom Bruneja u UN-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s ambasadoricom Bruneja (Brunej Darussalam) u UN-u Hajah Noor Qamar binti Haji Sulaiman u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Na početku sastanka Bećirović je ukazao na značaj podrške Bosni i Hercegovini od zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) koju čini 57 zemalja, a u kojoj Bosna i Hercegovina ima status posmatrača, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Bećirović smatra važnim da je početkom maja ove godine na samitu OIC-a u Republici Gambiji, 57 zemalja članica usvojilo deklaraciju u kojoj se daje podrška rezoluciji o proglašenju 11. jula kao međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Također, istaknuto je da je na 15. samitu OIC-a ponovljena podrška nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, unutar njenih međunarodno priznatih granica, kao i multietničkoj, multikulturalnoj i multireligijskoj strukturi Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora ukazano je i na važnost Rezolucije usvojene na 38. sastanku OIC-ovog Vijeća ministara vanjskih poslova (CFM), održanom u Astani 2011. godine i naknadne rezolucije, uključujući i Rezoluciju usvojenu u Mauritaniji, 2023. godine, kojom se poziva islamski svijet da obilježava 11. juli kao Dan žalosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ambasadorica Bruneja Hajah Noor Qamar binti Haji Sulaiman poručili su da je važno poslati poruku da međunarodna zajednica ima obavezu spriječiti ponavljanje sličnih zločina bilo gdje u svijetu, saopćeno je.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Bruneji UN Rezolucija o genocidu u Srebrenici
Denis Bećirović Ukrajina Švicarska samit
0 15.06.2024 17:27
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 14.06.2024 20:48
Denis Bećirović Zlatko Lagumdžija Emir Suljagić Munira Subašić
0 14.06.2024 17:53