Bećirović neutemeljenim ocijenio Dodikove stavove o učešću BiH na samitu u Tirani
(Izvor: Arhiva/AA)

Bećirović neutemeljenim ocijenio Dodikove stavove o učešću BiH na samitu u Tirani

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagovao je na stavove predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o usklađivanju stavova s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem vezano za učešće države Bosne i Hercegovine na Samitu EU-Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani i ocijenio ih neutemeljenim.

"Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija. Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u državi Bosni i Hercegovini nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike države Bosne i Hercegovine", poručio je Bećirović.

Bećirović je također istakao da susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine, već da o tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine.

"Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. Bilo kakvo usaglašavanje stavova između predsjednika bh. entiteta RS i predsjednika Srbije nema nikakav odraz na odluku države Bosne i Hercegovine", naveo je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH Bećirović dalje je naveo da Dodik i bh. entitet RS nisu ni pozvani da u bilo kakvom formatu učestvuju na ovom samitu u Tirani.

"Besmisleno je uopće pominjati stavove entiteta u kontekstu učešća na samitu u Tirani. Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, kojom je prihvatilo poziv za učešće na Samitu EU-Zapadni Balkan te se usaglasilo u vezi s tim ko treba predstavljati Bosnu i Hercegovinu", poručio je Bećirović.

federalna.ba/AA

Denis Bećirović Milorad Dodik
Denis Bećirović Ekrem Ebibi Sjeverna Makedonija Bosna i Hercegovina
0 07.02.2023 17:23
Davor Dragičević Milorad Dodik Milan Ćulibrk
0 06.02.2023 21:07
Denis Bećirović SAD
0 04.02.2023 17:25
Zoran Tegeltija Milorad Dodik
0 03.02.2023 19:44