Bećirović i Komšić razgovarali s ambasadorima o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Bećirović i Komšić razgovarali s ambasadorima o važnosti usvajanja rezolucije o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovali su radnom ručku s ambasadorima država članica i zvaničnicima Ujedinjenih nacija (UN). Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Prisutnim ambasadorima država članica i zvaničnicima UN-a predsjedavajući Predsjedništva BiH  Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić naglasili su značaj međunarodne solidarnosti u suočavanju s prošlošću kako bi se osiguralo da se zlo poput onog u Srebrenici nikada više ne ponovi.

- Naša obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i budućim generacijama je civilizacijska, te se zajedno moramo boriti protiv zaborava i negiranj - istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Negiranjem počinjenog genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice, kao i glorificiranjem pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca, dodao je, preživjele žrtve genocida svakodnevno su izložene napadima na njihovo dostojanstvo.

- Usvajanjem ove rezolucije pružili bismo i podršku majkama Srebrenice u borbi za istinu i pravdu. Također, rezolucija bi pomogla i proces pomirenja unutar Bosne i Hercegovine, kao i regiji - istakli su predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Oni su također naglasili i globalnu važnost prevencije genocida, te značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih. Kroz edukaciju o Srebrenici, mladi stiču sposobnost prepoznavanja i suočavanja s genocidom, te se aktivno angažiraju u sprečavanju genocida u budućnosti.

Integracija ove teme u obrazovni sistem pruža temelje za izgradnju društva, koje se temelji na poštovanju različitosti, pravdi i pomirenju, čime se dugoročno doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Željko Komšić
Prva brigada policije Stari Grad Sarajevo Željko Komšić
0 18.05.2024 11:53
Željko Komšić Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 18.05.2024 10:55
Denis Bećirović Robert Fico atentat prijetnje smrću
0 17.05.2024 22:00
Denis Bećirović rezolucija Srebrenica New York
0 17.05.2024 08:28
Denis Bećirović Robert Fico
0 15.05.2024 20:37