Bećirović - Güler: Unaprijediti saradnju BiH i Turske u svim oblastima

Bećirović - Güler: Unaprijediti saradnju BiH i Turske u svim oblastima

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je ministra odbrane Republike Turske Yaşara Gülera i tom prilikom pozdravio veoma dobre i stabilne političke odnose i bilateralnu saradnju između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, izrazivši nadu da će se oni nastaviti razvijati na obostranu korist.

Bećirović je zahvalio je Republici Turskoj što Bosnu i Hercegovinu, pored snažne podrške njenom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničnosti, podržava na putu evropskih  integracija.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina i dalje ostaje potpuno i neupitno opredijeljena svom strateškom spoljnopolitčkom cilju - punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, zbog čega bi bilo od izuzetne važnosti da Evropski savjet narednog mjeseca usvoji odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.  

Zahvalio je Republici Turskoj na velikoj pomoći Bosni i Hercegovini u oblasti odbrane i bezbjednosti, navodeći kao jedan od primjera da je više od 150 pripadnika Oružanih snaga BiH završilo školovanje u Republici Turskoj.  

Predložio je intenziviranje i jačanje ekonomske saradnje između dvije zemlje, posebno povećanje međusobne trgovinske razmjene s ciljem smanjenja deficita Bosne i Hercegovine, ali i rasta turskih investicija u Bosni i Hercegovini. Ukazao je da je u 2023. godini uvoz Bosne i Hercegovine iz Republike Turske iznosio 1,5 milijardi KM, a izvoz 261 milion KM.

Ministar odbrane Republike Turske Yaşar Güler rekao je da Bosna i Hercegovina ima stratešku važnost za Zapadni Balkan i da njegova zemlja želi da unaprijedi saradnju sa Bosnom i Hercegovinom u svim oblastima, uključujući i odbranu i bezbjednost.

Zahvalio je Bosni i Hercegovini i njenim institucijam na pomoći koju su pružili Republici Turskoj u otklanjanju posljedica razornog zemljotresa koji ju je pogodio prošle godine.

U ime članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Željke Cvijanović, sastanku su  prisustvovali savjetnici Sifet Podžić i Marko Milisav, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Turska BiH