Bećirović - Di Ruzza: Podrška Italije na evropskom putu BiH

Bećirović - Di Ruzza: Podrška Italije na evropskom putu BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je danas ambasadora Republike Italije u BiH Marca Di Ruzzu, a  teme sastanka su bili evropski put Bosne i Hercegovine, bilateralni odnosi dviju država i ekonomska saradnja.

Sagovornici su iskazali obostranu želju za dodatno unapređenje sveukupnih bilateralnih odnosa, a posebno ekonomske saradnje, koja je vrlo značajna u sadašnjim odnosima.

Bećirović je zahvalio na kontinuiranoj podršci Republike Italije Bosni i Hercegovini u okviru procesa evropskih integracija, naglasivši važnost dodjeljivanja kandidatskog statusa za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Na sastanku je istaknuto da postoji veliki potencijal za dodatno jačanje ekonomske saradnje dvije države, čemu će doprinijeti i Komora italijanskih i bosanskohercegovačkih privrednika, nedavno formirana u Bosni i Hercegovini.

Bećirović naglasio je i da je Bosna i Hercegovina posvećena unapređenju i nastavku političkog dijaloga u regiji, kazavši da je jačanje saradnje u različitim oblastima od značaja za osiguranje sveukupne stabilnosti ovog područja.

Di Ruzza najavio je podršku Republike Italije Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu, kao i jačanje bilateralnih odnosa dvije države. Tom prilikom posebno su elaborirana pitanja podrške Ministarstva unutrašnjih poslova Italije jačanju kapaciteta policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, kao i vrlo značajnoj tehničkoj podršci velikom projektu Muzeja Ars Aevi u Sarajevu.

Bećirović je informisan je i o kandidaturi Rima za organizaciju Svjetske izložbe 2030. godine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Marco Di Ruzza Italija BiH
BiH nestašica lijekova
0 26.01.2023 09:20
Denis Bećirović Maria Teresa Lizaranzu Perinat
0 25.01.2023 18:27
Liga nacija Španija Italija Holandija Hrvatska fudbal
0 25.01.2023 11:42
benzinske pumpe Italija štrajk
0 25.01.2023 09:50