Bećirović: Destruiranje Ustavnog suda BiH ne smije biti ni tema za razgovor
(Izvor: Arhiv)

Bećirović: Destruiranje Ustavnog suda BiH ne smije biti ni tema za razgovor

Povodom najnovijih antidejtonskih i antiustavnih poruka predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika u vezi stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio da Dodik mora potpuno zaboraviti ideju o destruiranju Ustavnog suda BiH.

- Svi u Bosni i Hercegovini i van nje dobro znaju njegove javno deklarirane antidejtonske ciljeve i politike, kao i suštinske razloge zašto mu smetaju Ustavni sud BiH i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini - naveo je Bećirović.

Dodao je da nijedan političar koji se zalaže za državu Bosnu i Hercegovinu ne smije pristati na Dodikove ultimatume o Ustavnom sudu BiH, kao i o drugim esencijalno bitnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu. Bećirović je naglasio da Ustavni sud BiH ne smije biti ni tema razgovora sa političkim ekstremima koji ugrožavaju mir i ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

- Evropski put Bosne i Hercegovine ne postoji da bi politički ekstremisti uništili evropsku i euroatlantsku budućnost Bosne i Hercegovine, već da bi naša država postala funkcionalna i demokratska država u kojoj se poštuju evropski standardi i principi - dodaje Bećirović. 

On podsjeća da su status, sastav i nadležnosti Ustavnog suda BiH regulirane Ustavom BiH. Ustavni sud BiH utemeljen je članom VI. Ustava BiH kao nezavisni čuvar Ustava i kao institucionalni garant za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda ustanovljenih Ustavom BiH i instrumentima Aneksa I Ustava BiH. Ustavni sud BiH nije dio ni zakonodavne, ni izvršne, nego je Ustavom BiH pozicioniran kao posebna samostalna i nezavisna vlast.

- Vodeći računa o važnoj ulozi koju Ustavni sud BiH ima u Ustavu BiH, a koja nameće obavezu osiguranja njegove nezavisnosti, uključujući punu finansijsku i upravnu nezavisnost i samostalnost, nedopustivo da bilo koji političar potkopava ulogu Ustavnog suda BiH - istakao je Bećirović, saopćeno je iz njegovog kabineta.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović Milorad Dodik
Predsjedništvo BiH Kosovo Denis Bećirović Željko Komšić Željka Cvijanović Vijeće Evrope
0 23.04.2024 19:02
Milorad Dodik Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 23.04.2024 13:52
UN Denis Bećirović Željko Komšić Rezolucija o genocidu u Srebrenici
0 20.04.2024 09:22
genocid u Srebrenici Željko Komšić Denis Bećirović Zlatko Lagumdžija UN Azir Osmanović
0 19.04.2024 19:10