Bećirović - Baerbock: Njemačka je čvrsto uz Bosnu i Hercegovinu
(Izvor: Fena/Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića)

Bećirović - Baerbock: Njemačka je čvrsto uz Bosnu i Hercegovinu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Berlinu s ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock o odnosima dviju država te o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regiji, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Bećirović je ministricu Bearbock detaljno informirao o antidejtonskim i antiustavnim aktivnostima čelnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska te ukazao na važnost postojanja čvrste saradnje međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti u zaustavljanju separatističke politike.

Bećirović je posebno ukazao na opasnost neovlaštenog miješanja Srbije u unutrašnja pitanja suverene države Bosne Hercegovine. Održavanje „svesrpskog sabora“ Srbije i bh. entiteta RS je najteži napad na Daytonski mirovni sporazum od 1995. godine do danas. Održavanje ovog sabora je udar na međunarodno pravo i temeljne vrijednosti na kojima počiva Evropska unija, navedeno je u saopćenju.

Tokom sadržajnog i otvorenog razgovora, Bećirović je zahvalio za snažnu podršku koju Njemačka pruža Bosni i Hercegovini u procesu evropskih i euroatlantskih integracija. Istakao je da je Njemačka jedna od glavnih zagovornica evropskog puta Bosne i Hercegovine, što je mnogo puta i dokazala, između ostalog prilikom donošenja odluke o otvaranju pregovora o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU).

Ministrica Baerbock potvrdila je neupitnu podršku Njemačke Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO. Prijetnje nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine su potpuno neprihvatljive za Njemačku i Zapad. Također, ministrica Berbock je poručila da je skup u Beogradu od 8. juna zabrinjavajući i da takva aktivnost nema podršku Njemačke i Zapada.

Bećirović je naglasio da je Njemačka najveća ekonomska sila EU i najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine. Također, istaknuta je važnost dijaspore kao neizostavnog faktora u jačanju prijateljskih veza i saradnje Bosne i Hercegovine i Njemačke.

federalna.ba/Fena

Denis Bećirović
Denis Bećirović kralj Čarls III
0 19.07.2024 08:16
Denis Bećirović Kaja Kallas
0 18.07.2024 20:08
Denis Bećirović EPZ
0 18.07.2024 14:12