Bdijenje na drugu godišnjicu ubistva Floyda
(Izvor: Twitter)

Bdijenje na drugu godišnjicu ubistva Floyda

Bdijenje uz svijeće u znak sjećanja na Georgea Floyda na raskrsnici gdje je preminuo zakazano je za srijedu na drugu godišnjicu njegovog ubistva koje su počinili policajci Minneapolisa.

Aktivisti su planirali organizaciju bdijenja i skup u guvernerovoj rezidenciji u St. Paulu, za dvogodišnjicu Floydove smrti  koja je izazvala proteste u Minneapolisu i širom svijeta jer se snimak promatrača proširio velikom brzinom.

Raskrsnica 38. ulice i Ulice Chicago postalo je neformalno poznato kao Trg Georgea Floyda nakon njegove smrti, s velikom skulpturom stisnute šake kao centralnim dijelom spomenika.

Grad je planirao otkriti ulični znak koji će službeno nazvati trg Georgea Perryja Floyda neposredno prije bdjenja, a među prisutnima će biti i Floydov brat Terrence, javio je AP.

U četvrtak je planirano okupljanje porodica osoba koje su poginule u interakciji s policijom dok je akcija prikupljanja sredstava planirana za petak s ciljem prikupljanja novca za očuvanje poklona koje su učesnici protesta i ožalošćeni ostavili na raskrsnici gdje je Floyd 25. maja 2020. godine ubijen.

federalna.ba/Fena

George Floyd bdijenje SAD Minneapolis policija ubistvo
Savjet roditelja OŠ Vladislav Ribnikar ubistvo spisak djece
0 06.06.2023 14:04
Afganistan automobil bomba ubistvo
0 06.06.2023 08:20
Kina SAD susret mornarica
0 05.06.2023 10:20
Brčko Distrikt Brčko Brčko distrikt BiH pokušaj ubistva ubistvo
0 04.06.2023 12:41