BBC umjesto glasa glumice upotrijebio vještačku inteligenciju

BBC umjesto glasa glumice upotrijebio vještačku inteligenciju

Britanski BBC saopštio je danas da je upotrijebio vještačku inteligenciju za "veoma osjetljiv dokumentarni film" u kojem je glas osobe koja se bliži kraju života. U saopštenju se navodi da ovaj potez odražava želju porodice te osobe i da će biti "oponašan glas koji se više ne može čuti".

Neposredno prije objave BBC-ja, glumica Sara Poyzer je na društvenim mrežama objavila da njene usluge više nisu potrebne u tom dokumentarnom filmu jer su producenti odlučili da koriste vještačku inteligenciju. Poyzerova je na društvenim mrežama objavila prikaz poruke koju je dobila od produkcione kompanije koja je zadužena za dokumentarni film i u kojoj se navodi da im je "žao zbog kašnjenja i da su dobili odobrenje od britanske medijske kuće da koriste glas proizvden vještačkom inteligencijom i da im zato ona više nije potrebna".

Ona je poruku opisala kao "otrežnjujuću" i njena objava je odmah postala viralna i izazvala je obimnu diskusiju o tome na koje sve načine vještačka inteligencija uzima posao glumcima. 

federalna.ba/Srna

BBC vještačka inteligencija
vještačka inteligencija Južna Koreja
0 23.05.2024 12:22
Almir Badnjević vještačka inteligencija Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka
0 17.05.2024 11:19
vještačka inteligencija varanje
0 13.05.2024 14:30