BBC: Prijedlog rezulucije o Srebrenici usvojen uprkos žestokom lobiranju Srbije

BBC: Prijedlog rezulucije o Srebrenici usvojen uprkos žestokom lobiranju Srbije

Države članice Ujedinjenih nacija izglasale su da se 11. jul proglasi godišnjim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine. BBC izvještava da je prijedlog Njemačke i Ruande prošao je uprkos žestokom lobiranju Srbije protiv rezolucije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio je da je to „politizirano“ i da postoji rizik da se Srbija i srpski narod žigošu kao kolektivno odgovorni za genocid.

U konačnici, 84 države članice glasale su za stvaranje “Međunarodnog dana razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine”. Srbija može primijetiti da je to bilo nadmašeno sa 19 glasova protiv i 68 uzdržanih.

Ali, ističe se u izvještaju BBC-ja, veće zadovoljstvo osjetit će rodbina više od osam hiljada muškaraca i dječaka Bošnjaka muslimana koji su ubijeni u genocidu. Snage bosanskih Srba sistematski su ih ubijale, nakon što su pregazile mirovne snage koje su navodno štitile “zaštićenu zonu” UN-a Srebrenicu u istočnoj Bosni.

BBC također ističe da Vučić istakao da srebrenička rezolucija „nije o pomirenju, ne o sjećanjima, već o nečemu što će otvoriti nove rane, ne samo na našim prostorima već i u ovoj sali“.

Čak i u Srbiji, međutim, neki se pitaju zašto se njihova vlada tako oštro protivila rezoluciji. Uostalom, u prijedlogu je izričito navedeno da su samo pojedinci osuđeni za genocid, te da se krivica "ne može pripisati nijednoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini".

federalna.ba/Fena

BBC rezolucija o Srebrenici
komemoracija Srebrenica Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 11.07.2024 18:10
genocid Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Srebrenica
0 10.07.2024 21:00
Kosovo Srebrenica genocid Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 10.07.2024 18:11
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Srebrenica genocid Antonio Gutteres
0 10.07.2024 18:00
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Srebrenica genocid
0 10.07.2024 17:57