BBC otpušta stotine radnika

BBC otpušta stotine radnika

Blizu 400 zaposlenih u BBC-jevom Svjetskom servisu ostaće bez posla u okviru programa rezanja troškova i prelaska na digitalne platforme, objavila je danas ova medijska kuća.

BBC navodi da njegovi spoljni servisi moraju da ostvare uštedu od 28,5 miliona funti u okviru šire redukcije od 500 miliona funti.

U julu je objavljen plan o spajanju televizije BBC za vijesti iz svijeta sa domaćim servisom u jedinstveni kanal koji će biti pokrenut u aprilu sljedeće godine, prenio je AFP.

Svjetski servis BBC trenutno emituje sadržaje na 40 jezika širom svijeta i ima sedmičnu publiku od oko 364 miliona ljudi.

Korporacija je objavila da se navike publike mijenjaju i da sve više ljudi pristupa vijestima onlajn, što, u kombinaciji sa zamrzavanjem budžeta britanske medijske kuće, povećava troškove i da zbog toga ima smisla da digitalni servisi budu prioritet.

U saopštenju se navodi da je predloženo otpuštanje 382 radnika.

Jedanaest servisa na stranim jezicima - za Azerbejdžan, Brazil, Indiju na marati jeziku, Južni Sudan na mundi jeziku, Pendžab, Rusiju, Srbiju, Tajland, Šri Lanku, Tursku i Vijetnam - već su digitalizovani.

Planirano je da im se pridruži još sedam redakcija na stranim jezicima, uključujući kinesku.

Ukidaju se radijski servisi na arapskom, persijskom, kirgizijskom, hindu, bengalskom, kineskom, indonežanskom, tamilskom i urdu jeziku.

federalna.ba/Srna

BBC